Виртуален помощник на Huawei ще разбира емоции

Скоро персоналните устройства ще знаят за нашето емоционално състояние повече, отколкото членовете на семейството ни, благодарение на изкуствения интелект, казват от Gartner

Изкуственият интелект ще стане стандартна характеристика за всеки смартфон в близките години. В момента водещите производители разработват собствени AI системи и усъвършенстват своите виртуални/гласови помощници.

Huawei, третият по големина играч на пазара за смартфони в света, вече разполага с процесор Kirin 970, в който е вграден блок с изкуствен интелект. Китайската компания постоянно усъвършенства AI технологията, а съчетаването на невронни мрежи с гласов помощник ще изведе на следващо ниво използването на смартфоните.

В момента гласовият помощник може да изпълнява команди, да намира информация и да диктува, но все още не е способен да разбира емоциите на хората. Huawei иска да реши този проблем – с помощта на микрофона и камерата на смартфона и ползвайки данни от носимата електроника, виртуалният асистент ще се научи да разбира как се чувства човек, в какво състояние е.

За новите разработки на компанията разказа в интервю за CNBC вицепрезидентът на потребителското подразделение, отговорен за разработката на софтуер – Феликс Чжан. Предполага се, че в резултат на усъвършенстването, виртуалният асистент ще стане действително персонален.

Крайната цел на Huawei е да превърне смартфона в истински компаньон, с който човек няма да се чувства самотен. Идеята за създаване на емоционален AI асистент е вдъхновена от научно-фантастичните филми, признават от компанията.

Анализаторите прогнозират, че в бъдеще виртуалните асистенти ще могат да разпознават настроенията на хората и да дават по-персонализирани отговори на основата на анализ на информацията. Към 2022 г. персоналните устройства ще знаят за нашето емоционално състояние повече, отколкото членовете на семейството ни, казват от Gartner.

Коментар