ЕС събира онлайн мнения за бъдещето си

„Поставяме въпроса пред всички европейци: Какво бъдеще искаме за себе си, за децата си и за своя Съюз?”, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер

Европейската комисия стартира обществена онлайн консултация, насочена към всички европейски граждани, като ги приканва да споделят своите виждания за посоката, в която Европейският съюз следва да поеме в бъдеще.

Тази единствена по рода си консултация — част от по-широкия дебат за бъдещето на Европа, чието начало беше поставено с Бялата книга на Комисията на 1 март 2017 г., e подготвена от форум от 96 граждани от 27-те държави членки, които се събраха, за да решат какви въпроси да поставят пред своите съграждани.

„В навечерието на европейските избори е време да решим какво ще представлява Европейският съюз от 27 държави. При всички положения той трябва да бъде изграден от европейските граждани. С проучването, което стартираме днес, поставяме въпроса пред всички европейци: Какво бъдеще искаме за себе си, за децата си и за своя Съюз?”, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

По неговите думи, сега е моментът европейските граждани да изразят мнението си, високо и ясно, по въпросите, които ги засягат, и за това, което искат техните лидери да предприемат по тези въпроси.

На 5-6 май Комисията свика за първи път граждански форум, който да изготви проект за обществена консултация. По покана на Европейския икономически и социален комитет група от 96 европейски граждани се събраха в Брюксел и изготвиха съвместно онлайн проучване от 12 въпроса.

Това уникално упражнение по демокрация на участието означава, че гражданите са в центъра на дискусията относно бъдещето на Европа. Инициативата е част от продължаващия дебат относно бъдещето на ЕС с 27 държави членки, започнал с Бялата книга на Комисията от 1 март 2017 г.

Гражданите вече могат да дават своите мнения онлайн, а настоящата консултация ще допълни тази възможност. Освен това онлайн консултацията ще се проведе успоредно с текущите диалози и консултации с гражданите, организирани от Европейската комисия и от държавите членки.

От 2012 г. насам са проведени почти 700 интерактивни обществени дискусии в 160 града. Комисията ще увеличи честотата им в периода до изборите за Европейски парламент през май 2019 г., като целта е да бъдат организирани още 500 прояви.

Коментар