Създават Европейски съвет по иновациите

Европейската комисия излезе с ново предложение в областта на иновациите. Предвижда се създаване на Европейски съвет по иновациите, който да предлага цялостно обслужване за революционни технологии с висок потенциал и иновативни дружества с потенциал за разрастване.

Европейският съвет по иновациите ще стартира работата си с 2,7 млрд. евро в пилотната фаза през 2018-2020 г., като задачата му е да открие и подкрепи бързо развиващи се, високорискови иновации с голям потенциал да създадат изцяло нови пазари, съобщи Комисията.

Вчера в София се състоя неформалното обсъждане между държавните и правителствените ръководители относно научните изследвания и иновациите, както и необходимите стъпки за осигуряване на конкурентоспособността на Европа в световен мащаб.

Очаква се бързо приемане на следващия бюджет за периода 2021-2027 г., в който са заложени 100 милиарда евро за програми за изследвания и обучение по „Хоризонт Европа“ и Евратом, както и за други основни програми за финансиране, които ще дадат значителен стимул за иновации.

Предстои също въвеждане на инициативата VentureEU за насърчаване на частните инвестиции и рисковия капитал, както и допълнително опростяване на правилата на ЕС за държавните помощи, за да се улесни публичното финансиране на иновативни проекти, включително комбиниране на средства на ЕС и национални средства.

Макар че в Европа живеят едва 7% от световното население, тук се осъществяват 20% от световните инвестиции в научноизследователската и развойната дейност, както и една трета от всички висококачествени научни публикации. Освен това Европа е световен лидер в промишлени сектори като фармацевтиката, химическата промишленост, машиностроенето и модата.

Европа обаче изостава в много области. Дружествата от ЕС изразходват за иновации по-малко средства, отколкото техните конкуренти (1,3% от БВП в сравнение с 1,6% в Китай, 2% в САЩ, 2,6% в Япония и 3,3% в Южна Корея).

В Европа рисковият капитал продължава да е слабо развит. През 2016 г. инвестициите в рисков капитал в ЕС възлизат на около 6,5 милиарда евро, докато в САЩ тази стойност е 39,4 милиарда евро, а и фондовете за рисков капитал в Европа са твърде малки — средно 56 милиона евро в сравнение със 156 милиона евро в САЩ. В резултат на това тези дружества изместват дейността си в икономическа среда, в която имат по-добри шансове да растат бързо.

В ЕС има само 26 от т.нар. „стартиращи предприятия еднорози“ (стартиращи предприятия на стойност над 1 милиард долара) — за разлика от САЩ и Китай, където предприятията от този тип са съответно 109 и 59.

Публичните инвестиции в ЕС изостават от целта от 3% от БВП, а интензитетът на научните изследвания и развойната дейност е все още неравномерно разпределен между регионите на ЕС, като инвестициите и научните изследвания са концентрирани основно в Западна Европа.

Освен това 40% от работната сила в Европа не притежава необходимите цифрови умения, по данни, публикувани от Европейската комисия.

Коментари по темата: „Създават Европейски съвет по иновациите”

добавете коментар...

  1. ха

    Поредният опит да бъдат постигнати нещата с пари, но залагайки на “експертната” оценка на чиновници.

Коментар