Дисплей със светлинно поле показва 3D видео

Дисплеят на Japan Display и NHK показна триизмерно видео, което може да се гледа с невъоръжено око

Японски компании разработиха съвместно т.нар. дисплей със светлинно поле (Light Field Display), способен да показва триизмерно видео изображение, което се възприема от човека обемно без специални очила.

Иновативният дисплей на Japan Display и NHK Media Technology е 17-инчов и се базира на 8K LCD на JDI. С тази усъвършенствана дисплейна система могат да се гледат 3D видеоклипове без специални очила и без умора на очите и мозъка, съобщи CDRinfo.

Светлината в реалния свят се разпространява в неограничен брой направления, формирайки картина, видима от човешкото око. Дисплеят със светлинно поле симулира тази концепция, в резултат на което се получава обемно изображение, видимо с невъоръжено око.

17-инчовият Light Field Display възпроизвежда отразената от обекта светлина, която съответства на действителната видима позиция на обекта, като по този начин предлага естествени изображения, които могат да се наблюдават от хората без да носят 3D очила, както се налага при други технологии за триизмерни изображения.

Усъвършенстваната система на JDI и NHK-MT конвертира множество изображения със светлинно поле, подредени в шаблон, в компресиран пикселен матричен формат, подходящ за показване на Light Field дисплея в реално време. Така,  с помощта на практично плейбек устройство може да се възпроизведе 8K видео със светлинно поле.

Системата използва последните технологии за цифровизация и компютърна графика, съчетани със съдържание, компресирано с новосъздадени нелинейни алгоритми. Двете компании планират серийно производство на подобни дисплеи през следващата финансова година, която за JDI започва на 1 април 2019 г.

Коментар