Technical Writer вече е официално призната професия у нас

Официалното признаване на професията Technical Writer е резултат от подписаната петиция по време на миналогодишното издание на конференцията ETC, заяви Ангел Лафчиев от tekom България

Професията Technical Writer (автор на техническа документация, или технически комуникатор) е официално призната у нас от началото на годината. Тя вече е включена в Националната класификация на професиите, обяви Ангел Лафчиев от tekom България – клон на Европейската асоциация за технически комуникации и организатор на конференцията „Evolution of TC 2018“, която се провежда днес в София.

Официалното признаване на професията Technical Writer е резултат от подписаната петиция по време на миналогодишното издание на конференцията, уточни Лафчиев при встъпителната си реч на конференцията ETC 2018.

Европейската асоциация за технически комуникации включва 10 държави членки и 9000 индивидуални членове. Българският клон наброява 50 члена и работи в посока развитие на общността на техническите комуникатори у нас.

Няколко са приоритетните направления в дейността на Асоциацията. Сред тях са подготовката на кадри в областта и работата със системата на образованието и университетите с цел създаване на курсове по техническа документация.

„Целта ни е да популяризираме професията на техническите комуникатори“, поясни Цвети Илиева от tecom България

Друга насока в дейността на tekom е разработката на европейски стандарти и законодателство по създаване на стандартизация в областта на техническите комуникации, поясниха представителите на Асоциацията.

Фокус на организацията в България са младите хора и академичните среди, сподели Цвети Илиева от tekom. За целта Асоциацията организира роудшоу в София през 2017 г., а за настоящата година са предвидени подобни изяви във Варна, Бургас, Благоевград и Шумен.

Сред другите инициативи на tekom България са организирането на уъркшопи в София и Велико Търново, уебинари и събития в регионален мащаб. „Целта ни е да популяризираме професията на техническите комуникатори“, поясни Цвети Илиева.

Виктория Лазова

Виктория Лазова

Коментар