Кои професии ще контролират изкуствения интелект

Създателят на чатботове e специалист, който ще обучава и контролира изкуствения интелект
(снимка: CC0 Public Domain)

Днес не само смартфоните, но и всевъзможни други устройства имат различни нива на изкуствен интелект. AI се използва широко в много области на дейност и от специалисти, които са в състояние да го внедрят, конфигурират правилно и подобрят. Ролята на тези специалисти става все по-важна.

Очаква се през следващата година 85% от дейностите на отделите по обслужване на клиенти да се ръководят от изкуствен интелект, отбелязва Популярна Механика. Ето пет професии, които в близко бъдеще ще поемат контрола над изкуствения интелект:

Създател на чатботове

Неговата работа е да заинтригува потребителя и да го насърчи да предприеме действия. Създателят на чатботове, които използват AI, пише грамотен текст, коригира машинните преводи, учи чатботовете да анализират съдържанието, участва в разработката на програми, които формират текстове по определена тема.

Адвокат

Той е специализиран в интелектуалната собственост, в която присъства изкуствен интелект. Адвокатът в тази сфера определя случаи на нарушаване на правата на интелектуална собственост и съветва по дискутираната тема. Като експерт той оценява продуктите с изкуствен интелект, занимава се с оформяне на документи и съпровожда дейността на компанията.

Инженер-експерт

Проектира и изгражда експертни системи, тоест изчислителни системи, способни да вземат решения, подобни на тези на експертите в определена област. Той е посредник между експертите и програмистите, структурира знания и програмира операции, използвани в продуктите с експертни системи.

Разработчик на компютърни игри

Това е специалист, който пише програмен код и създава модели на игри в графики – 2D и 3D, разработва игри за мобилни устройства, избира средствата за изпълнение на задачите. Търсен е от компании, които произвеждат компютърни игри, пишат скриптове и създават интерфейси за игри.

Дизайнер на роботи

Той се занимава с разработване и програмиране на роботи в различни области на дейност. Проектира системи за управление за различни видове роботи чрез всевъзможни интерфейси, вкл. мозък-компютър, управлява проекти, проектира ИТ решения, контролира сложни автоматизирани системи и осигурява автоматично разпознаване и синтез на реч.

Коментар