Програмистите в България вече имат лондонски стандарт

За поредна година софтуерният сектор в България отбелязва двуцифрен ръст, според анализ на браншовата организация БАСКОМ, базиран на данни от агенция CBN.

Това се оказва предимно експортно ориентиран бизнес, като 70% от приходите са генерирани от дейности за износ. Очаква се общите приходи в сектора да достигнат около 2 млрд. лв. през настоящата година.

За 5 години в софтуерния сектор са генерирани около 6000 високо платени работни места. Голям проблем обаче се оказва липсата на кадри – наблюдава се увеличаване на заплатите и все по-малко нови работни места.

Средната нетна месечна работна заплата в софтуерния бранш за 2016 г. е в размер на  2 752 лв., докато през 2015 г. тя е била 2 616 лв. Това е с около 4 пъти повече от средната заплата за страната.

Стандартът на живот на един програмист в България вече се изравнява с този на един програмист в Лондон като покупателна способност, коментираха специалистите на пресконфeренция днес в София.

Друг проблем, който възпрепятства инвестициите в този сектор у нас, са високите данъци. Едно работно място генерира около 15 хил. лв. данъци годишно, което е с около 50% повече от средното за страната. Много чужди компании избират Румъния заради данъчните облекчения там.

Според прогнозите, очакваният ръст в приходите в софтуерния бранш за следващата година е минимум 10%, а на заетостта в сектора – около 5-6%.

Във връзка с нарастващата потребност от кадри, БАСКОМ планира програма за професионално обучение съвместно с Министерство на образованието и науката. Идеята е да се навлезе в средното образование, чрез разкриване на центрове за професионално обучение в цялата страна.

Очаква се съвместната програма на БАСКОМ и МОН да стартира още през следващата година. Първите центрове за професионално обучение ще заработят в София, Пловдив, Бургас и Русе.

Таня Пенчева

Таня Пенчева

Коментари по темата: „Програмистите в България вече имат лондонски стандарт”

добавете коментар...

  1. Petrrreeeeee

    ем кво пък са 2к баси ?

  2. saevar

    пичове, стига сте мрънкали като не ви харесва започнете да развивате хакерски софтуер, може да го пласирате тук: “bitshacking.com” примерно, седите си у дома развивате си тва което ви е поръчано от други хакери и си щракате с пръсти… после като влезете повече в тази сфера си правите акаунт на грамс (дарк нет търсачката) и продължавате напред..

  3. ха

    Напълно съгласен и с двата коментара преди моя! За съжаление е така…

  4. Българин

    Програмист да си е черна работа.

  5. Anonymous

    Че кой ви излъга, че в Лондон или Силициевата долина програмистите имат висок стандарт?! Имат само някои. Както е и тук.

Коментар