Waymo се кани да пусне безпилотни таксита в Европа

Не само американците ще могат да се възползват от таксиметровите услуги на компанията Waymo, разработчик на самоуправляеми автомобили в състава на холдинга Alphabet. Според Ройтерс, Waymo ще атакува с безпилотни таксита и пазара в Европа.

Очаква се тази година Waymo да пусне иновативната си услуга в САЩ. На по-късен етап – не се уточнява кога точно – компанията ще предложи същата услуга и на европейските граждани.

По думите на главния изпълнителен директор на Waymo Джон Крафчик, компанията може да излезе на пазара в Европа заедно с партньори, чиито имена обаче не бяха обявени.

„Имаме възможност да експериментираме тук, в Европа, с различни продукти и дори с различни стратегии за навлизане на пазара”, заяви Крафчик по време на Automotive News Europe Congress в Торино. „Възможно е да изберем съвършено друг подход, в сравнение със САЩ”, допълни той.

На американска територия Waymo използва транспортни средства, произведени от Fiat Chrysler (FCA) и Jaguar Land Rover. Засега не е известно с кои производители ще си партнира компанията в Европа.

Крафчик признава, че брандът Waymo не е достатъчно известен на европейците. Ето защо, по всяка вероятност услугата за безпилотни таксита ще се предлага под друго име на Стария континент.

Коментар