6-кратен ръст на скритите криптомайнери

Усилията на хакерите са съсредоточени в момента върху криптомайнинга

Хакерите разпространяват все по-усилено злонамерени програми за добив на криптовалута от компютрите на своите жертви, установи изследване на компанията за сигурност McAfee.

Анализът на ситуацията през първото тримесечие на годината показва, че усилията на киберпрестъпниците са съсредоточени именно върху криптомайнинга. Атаките с вредоносен софтуер за добив на криптовалута срещу компютри и смартфони са се увеличили с 629%.

Този тип вредни програми изместват по популярност вирусите-изнудвачи, които криптират данните на диска и искат откуп от жертвите. McAfee е засякла 2,9 млн. програми за скрит добив на криптовалута, в сравнение с 400 хил. през миналата година.

Освен това се наблюдават засилващи се атаки срещу компютрите на потребители, които се занимават с криптомайнинг. Хакерите разпространяват електронни писма, при отваряне на които се инсталира вирус. Впоследствие злонамереният софтуер следи за всички действия на потребителите и операциите, свързани с криптовалутите.

Коментари по темата: „6-кратен ръст на скритите криптомайнери”

добавете коментар...

  1. Saevar

    честно казано, зелена енергия, евтин ток и си се изплаща да копаш дет са казва 🙂

  2. До Saevar

    То, там в Скандинавието криптомайнинга май го ползвате вместо конвекторна печка за отопление, а?

  3. Saevar

    неможе да бъде, McAfee всъщност са засекли нещо …. това трябва да се отбележи… сигурен съм че 1 компютър би работил по добре с криптомайнинг вирус от колкото с антивируса на McAfee.

Коментар