Накъде отива „голямата биткойн миграция”

Крипто-миньорите ще се нуждаят от известно време да преместят машините си извън Китай
(снимка: CC0 Public Domain)

Китай отдавна е дом на повече от половината от копачите на биткойн в света, но сега Пекин иска да ги изгони – при това възможно най-скоро. Къде ще отидат? Източна Европа е една от възможностите за тях.

През май правителството на Китай призова за сериозни мерки срещу добива и търговията с биткойни, припомня CNBC. Този ход даде началото на процес, който в индустрията е наричан „голямата биткойн миграция”. Няколко държави и региона в различни части на света се сочат като магнити за крипто-миньорите.

Преносим пазар

„Копаенето” на криптовалути е енергоемък процес, който едновременно създава нови „монети” и поддържа регистър на всички транзакции на съществуващи цифрови токени. Китай е една от страните с най-евтино електричество. Но сега, когато местното правителство даде знак, че въртящите бизнес с криптовалути не са добре дошли, те ще търсят други места, където имат условия за работа.

Една от най-хубавите характеристики на криптовалутите е, че това е бизнес, напълно агностичен откъм местоположението. Крипто-миньорите се нуждаят само от интернет връзка, за разлика от други индустрии, които трябва да са относително близо до крайните си потребители.

„Хубавото при биткойните, което остава недооценено, е, че това е преносим пазар; можете да го насочите към източника на енергия”, казва Стив Барбър, основател на Upstream Data – компания, която произвежда и доставя преносими решения за добив на петролни и газови съоръжения.

„Предстои ни да видим драматична промяна през следващите няколко месеца”, прогнозира Брандън Арванаги, по-рано инженер по сигурността в крипто-борсата Gemini. Бягството на „миньорите” вече е започнало. На ход е поетапно напускане на китайския пазар, казва и Ник Картър – партньор-съосновател на Castle Island Ventures.

Разбира се, тази миграция няма да се случи моментално. Сега „миньорите” ще имат нужда от известно време да преместят машините си извън Китай, да ликвидират активите си и да създадат инсталации на друго място. А превозването на техника е бавен процес, който допълнително е усложнен от забавянето на цялата транспортна система като последствие от Covid.

Къде ще отидат?

Тъй като крипто-миньорите „на едро” се конкурират в индустрия с нисък марж, където единствената им променлива цена обикновено е енергията, те са стимулирани да мигрират към страните с най-евтините източници на енергия в света.

Домакините на крипто-миньори по света сега са „подпалени” – телефоните им звънят на пожар, споделя Картър. „Китайските копачи и тези с местоживеене в Китай търсят възможности из Централна Азия, Източна Европа, САЩ и Северна Европа”.

Една от възможните дестинации е съседът на Китай – Казахстан. Въглищните мини в страната осигуряват евтино и изобилно енергийно снабдяване. Помага също така това, че Казахстан има относително леки регулации по отношение строителството. Това е добре за копачите, които ще трябва да построят физически инсталации за кратък период от време.

Безброй китайски копачи търсят възможности да мигрират в Казахстан, казва Дидар Бекбауов, който управлява Xive – компания, предоставяща хостинг услуги на международни копачи. Xive продава и специализираното оборудване, необходимо за добив. Интересуващите се от миграция варират от такива с по 15 платформи до играчи с хиляди платформи, посочва Бекбауов.

Дали Казахстан е дестинация или просто междинна спирка при по-дълга миграция на запад, предстои да разберем. Американските анализатори, които сега се надпреварват да прогнозират какво ще стане, посочват, че щатът Тексас също се радва на много ниски цени на електроенергията. Плюс това там и местната власт е благоразположена към съвременните технологии, включително криптовалутите.

В същото време е налице напълно дерегулирана електрическа мрежа, която позволява на клиентите да избират между различни доставчици на енергия, но най-важното е, че политическите лидери са много „про-крипто” настроени – а това е мечтата на „миньорите”, които се оглеждат къде ще са добре дошли наред с наличието на евтини енергийни източници.

Тази мечта, разбира се, може и да не се случи така, както копачите си представят. Проблемът е в надеждността на електропреносната система на Тексас. Целият свят бе потресен да види какво се случи последната зима в щата. След като зимна буря помете голяма част от Тексас, безчет домове останаха без електричество дни наред, в най-големия студ. Хората се редяха на опашки за горива по бензиностанциите, за да си осигурят поне топлина.

Дебатът дали Тексас е готова за зимни условия остана отворен. Съвсем наскоро ERCOT, организацията, която управлява мрежата на Тексас, помоли потребителите да пестят енергия заради това, което служителите нарекоха необичаен брой „принудителни прекъсвания на производството” и предстоящата топлинна вълна.

В отговор на критиките на Мъск

Изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск наскоро „разби” копаенето на криптовалути, твърдейки, че това е вредно за околната среда. Тезата не е нова. Години наред редица специалисти посочват огромния отпечатък, който тази млада индустрия оставя върху околната среда.

Това означава, че по-далновидните копачи ще търсят страна, в която да има добри възобновяеми ресурси. Китай беше сгодно място, защото страната разполага с едни от най-мощните водноелектрически системи в света. Сега индустрията, която мигрира, ще трябва да си намери кътчета, където има или много ВЕЦ, или много ветроенергийни инсталации.

Пазарните наблюдатели казват, че копачите осъзнават значимостта на този въпрос и се стремят да разширяват дейностите си, използвайки зелена енергия.

Положително за индустрията е, че новото поколение енергийни източници все по-често са по-евтини от традиционните – въглища, газ. Същевременно цената на възобновяемата енергия продължава да намалява.

Решаващи 6 месеца

Предстоят няколко месеца, в които ще се види накъде отива „голямата биткойн миграция”. Възможно е да станем свидетели и на появата на „специални криптоикономически зони” през следващото полугодие.

„Възможно е да се оформят юрисдикции, които заемат много благоприятна позиция и създават еквивалент на специални зони, за да насърчат „миньорите” да хостват на местно ниво”, смята Картър. „Ще го видим на ниво държава, може дори да видим появата на субсидии за електроенергия за добив на криптовалути”.

Коментари по темата: „Накъде отива „голямата биткойн миграция””

добавете коментар...

  1. Anonymous

    МХМ,
    А защо ли китайската диктатура ги гони? Защо да губи такова богатство? Дали е по-глупава от тебе? Знам че ти е трудно но се опитай да помислиш!

  2. мхм

    анонимния глупак

    ВСЯКА една държава има излишен ток за харчене, защото няма как да се предвиди колко ток ще се потребява, за да се произведе точно толкова. И този ток се продава на безцениица, така че на практика биткойн ще се копае почти безплатно в такъв случай. Отделно все повече и повече се използва възобновяеми източни на електричество за копаене на биткойн. Но най-добрата новина е, че копчаите се махат от китайската комунистическа диктатура и биткойн няма да зависи по никакъв начин от нея.

  3. Anonymous

    Оо да, по света ги чакат с отворени обятия, елате “копайте” че имаме излишен ток за харчене, пък изкопаното “богатство” да си остане ваше.

  4. мхм

    Това е супер за биткойн.

Коментар