TechnoMagicLand привлича будни деца в София Тех Парк

На около 1300 кв.м. площ са разположени близо 40 интерактивни и познавателни експеримента

Над 500 посетители – основно деца – е приел технологичният център за наука и иновации TechnoMagicLand през първия уикенд от отварянето му в София Тех Парк, сочат данните от информационната система на центъра.

Влизането и активирането на експонатите става чрез специални гривни, благодарение на които посетителите на възраст между 7 и 14 години получават точки и участват в седмични и месечни класации.

Най-голям интерес привлича експериментът за дигитализиране на звук, който позволява на децата да запишат глас, след което да го обработят електронно в различно темпо или тоналност.

Другите фаворити на младите експериментатори са магнитното влакче, което им показва нагледно как работят високоскоростните влакове, и стробоскопът, с който чрез оптична илюзия могат да променят скоростта и посоката на падане и вдигане на водни капки.

Технологии като виртуална реалност са широко застъпени в центъра

В сряда еврокомисарят с ресор Цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел също посети центъра, като разгледа близо четиридесетте експеримента, съпроводена от инициатора на центъра Огнян Траянов – собственик на ТехноЛогика, изпълнителния директор на TML Ангел Бъчваров и изпълнителният директор на София Тех Парк Тодор Младенов.

„Целта е под формата на игра децата да могат да направят първите си откривателски опити. Към всеки от експериментите има информация какво трябва да се направи, защо се получават тези резултати и къде се прилагат в живота”, разказа Огнян Траянов.

Еврокомисарят Мария Габриел разглежда TechnoMagicLand, съпроводена от инициатора на центъра Огнян Траянов (вляво) и Ангел Бъчваров

По думите на Траянов, това, което отличава TechnoMagicLand от другите подобни центрове в Европа и по света, е ползването на технологии като виртуална реалност, 3D сканиране и 3D принтиране, както и състезателния елемент при посещението в центъра.

Траянов разкри пред Мария Габриел и някои от плановете за развитие на TechnoMagicLand, сред които е работата отблизо с учители и научни клубове и още по-прецизно следене на поведението на посетителите при ползването на експериментите с цел откриване на заложби у децата и интерес към конкретни науки.

Разглеждайки центъра, българският еврокомисар се потопи във виртуалната реалност на TML

TechnoMagicLand залага на двата най-модерни подхода в съвременното образование – учене чрез правене и учене чрез забавление. На над 1300 кв.м. площ са разположени близо 40 интерактивни и познавателни експеримента от областта на природните науки, математиката и информационните технологии – т.нар. STEM области, които подготвят днешните деца за професиите на бъдещето.

Инвестицията на ТехноЛогика за експериментите до момента надвишава 750 хил. лева. В устава на съвместното дружество със София Тех Парк е заложено то да реинвестира печалбата си, ако има такава, а всяка година 30% от експонатите ще бъдат подменяни.

Коментар