Антивирус с 500 млн. клиенти добави криптомайнер

Антивирусите разширяват функционалността си с вградени модули за добив на криптовалута
(снимка: CC0 Public Domain)

Стана модерно разработчиците на антивирусни програми да добавят модули за копаене на криптовалута в своите продукти. Това не би трябвало да е проблем, ако потребителите са ясно уведомени и имат удобни опции да се възползват или откажат от новата функция, която черпи от компютърните им ресурси.

Миналата година популярният Norton 360 интегрира модул за копаене на криптовалута Ethereum. Подобен инструмент се появи и в друга широко разпространена антивирусната програма – Avira, чиято потребителска база наброява около 500 милиона души по целия свят, съобщи специализираният в сигурността ресурс Krebs on Security.

Причина за появата на Avira Crypto в безплатния вариант на антивируса може би е, че софтуерният продукт вече е собственост на NortonLifeLock Inc., американската компания, която притежава Norton 360.

Немският разработчик Avira Operations GmbH & Co. KG е основана през 1986 г. и е най-известна с безплатния антивирус Avira Free Security (познат още като Avira Free Antivirus). През януари миналата година Avira стана собственост на NortonLifeLock. Компанията LifeLock бе погълната от Symantec през 2017 г. и по-късно преименувана на NortonLifeLock.

Подобно на Norton 360, Avira Antivirus вече има вграден инструмент за копаене на криптовалута. Той не е активиран по подразбиране – потребителите трябва да задействат криптомайнера сами, ако е необходимо. На този етап се знае малко за новата функция, тъй като липсва подробна информация на страницата за поддръжка на Avira.

Така например, не е известно колко е комисионната, която компанията получава, когато клиентите на антивируса използват инструмента за копаене. В случая с Norton 360, собственикът на продукта NortonLifeLock взима 15% от генерираната криптовалута.

Така изглежда интерфейсът на модула за добив на Etherium в антивируса на Avira
(екранна снимка: Avira)

„Avira Crypto ви позволява да използвате времето за престой на вашия компютър, за да копаете криптовалута Ethereum (ETH). Тъй като добивът изисква висока изчислителна мощност, той не е подходящ за потребители на компютри със средна производителност”, се казва на страницата за поддръжка на Avira.

„Дори със съвместим хардуер самостоятелното копаене на криптовалута може да бъде по-малко печелившо. Най-добрият вариант за вас е да се присъедините към пул за копаене, който споделя мощност, за да увеличи вероятността от добив на криптовалута. След това наградата се разделя поравно между всички членове на пула”, допълват от компанията.

Коментар