TSMC взима предимство в нанометрите спрямо Intel

В продължение на много години Intel е безспорен лидер в технологиите за производство на чипове, изпреварвайки конкурентите в по-тънките процеси. Това позволи на компанията от Санта Клара, Калифорния да постигне невероятно ниво на рентабилност.

Напоследък обаче лидерството на Intel в технологичните процеси е под заплаха, поради забавените срокове за усвояване на 10-нанометровата технология за масово производство на чипове. Вече 4 години компанията използва 14-нанометрова технология, изстисквайки всички сокове от нея.

В резултат на това, Intel не само престана да бъде безусловен лидер в тази област, но всъщност изостава. Най-опасният й съперник – Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) – наскоро започна серийно производство на чипове по 7-нанометров процес, приблизително еквивалентен на 10-нм технология на Intel.

В същото време Intel, макар че започна ограничени доставки на първите си 10-нанометрови чипове, ще внедри по-тънкия технологичния процес в масово производство едва през 2019 г. и то вероятно през втората половина на годината.

Освен това, ако се съди по публичните изявления на TSMC и отказа на Intel да говори за дългосрочните си планове, изглежда, че разликата между двата чипмейкъра ще продължи да нараства през следващите години. Тайванската компания съобщи, че през 2019 г. (вероятно през първата половина на годината) ще започне  масово производство на чипове по усъвършенстван 7-нанометров технологичен процес, известeн като 7-nm+, който  използва литография в крайния ултравиолетов диапазон (EUV).

Нещо повече, TSMC планира серийно производство на чипове по 5-нанометрова технология през 2020 г. Компанията обещава значително да намали площта на чиповете и консумацията на енергия, като същевременно увеличи производителността, в сравнение с технологичните процеси 7-нм и 7-нм+.

Като се има предвид, че Apple по правило е сред първите клиенти на новите технологии на TSMC, логично е да се очаква, че тайванският чипмейкър ще се опита да приложи 5-нанометров процес със старта на производството на следващия iPhone през втората половина на 2020 г.

В същото време Intel не съобщава почти нищо за плановете си за усвояване ва 7-нанометровите технологии. Изглежда, че през следващите години компанията ще  бъде изместена от лидерската позиция от TSMC (а може би и от Samsung и GlobalFoundries) и принудена да работи в условията на догонващ играч в полупроводниковата индустрия.

Ако тази ситуация продължи дълго време, независимо от превъзходството на продуктите на Intel в областта на дизайна, конкурентите ще могат да компенсират недостатъците на своите решения чрез по-напреднали технологии. В резултат на технологичното изоставане, продуктите на Intel може да станат по-малко привлекателни, компанията да претърпи снижаване на печалбата и пазарния си дял.

Настоящата ситуация се характеризира още с нарастващ натиск от страна на AMD при PC и сървърните процесори и като цяло с намаляващо влияние на x86-архитектурата на пазара, поради мобилната революция, а всичко това е изключително опасно за Intel.

Коментари по темата: „TSMC взима предимство в нанометрите спрямо Intel”

добавете коментар...

  1. Димитър Иванов

    Може ли да става сравнение в производството на процесори за мобилни устройства, таблети и компютри на база технологичен процес? Мисля, че тези 3 категории процесори трябва да се разглеждат и сравняват по отделно.

Коментар