Безполезните функции, които оскъпяват смартфоните

Когато избирате смартфон, си струва да се замислите по-сериозно какво точно искате от него, за да не харчите пари на халос

Смартфоните се сдобиват с все повече функции, много от които са практически безполезни за масовия потребител, макар и да се изтъкват като предимства в маркетинговите кампании на производителите. В същото време тези функции участват във формирането на цената на смартфона и оскъпяват покупката.

Търговците намират многобройни начини да убедят клиента да купи конкретен смартфон, със специални функции, които са „много необходими и важни“. Но когато избирате устройство, си струва да се замислите по-сериозно какво точно искате от него, за да не харчите пари на халос.

Можете да си купите смартфон за 1000 и дори 2000 лева с всевъзможни функции и екстри, но да го ползвате единствено за разговори, сърфиране в интернет и електронна поща. За същите задачи работа ще ви свърши и устройство на двойно по-ниска цена, без компромис с качеството на изпълнение. Ето няколко примера за излишна, но скъпоплатена функционалност:

• В топ смартфоните си водещите брандове наблягат на високопроизводителния процесор с изкуствен интелект. Изчислителната мощ на този чип е достатъчна за изпълнение на тежки игри, но е абсолютно ненужна, ако потребителят просто не играе на смартфона си. По този начин клиентът не използва ресурса, за който е платил.

• Струва си също така да обърнете сериозно внимание на екрана. И в това отношение флагманските модели предлагат чудеса – те имат матрици с невероятна разделителна способност. Но нека сме честни – за удобна, комфортна работа е достатъчна резолюция от 1920×1080 пиксела. Екранът с резолюция 4K просто е излишен и скъп в момента.

• Стигаме и до един от най-важните показатели на всеки смартфон – камерата. Това е един от най-скъпите елементи в устройството и безспорно добрата камера не е излишна. Но дори и в този случай е налице функция, която малко хора използват, а именно – заснемането на видео в 4K формат. За масовия потребител това е ненужна опция, тъй като видеото с подобна резолюция заема огромен обем памет.

• Не особено полезна е и друга опция в смартфона – Dolby Atmos. Тази технология е по-интересна за гледане на филми на голям екран или чрез мултиканално домашно кино. При смартфоните, с вградените в тях високоговорители, Dolby Atmos е просто опция, за която плащаш, без да знаеш защо.

• Към безполезните функции може да се отнесе и режимът на снимане „Super slow motion“ (или „забавено снимане“).

• Все още не е ясно защо потребителите биха ползвали функцията за разделяне на екрана, когато повечето модерни смартфони имат диагонал от 5,5 инча. Когато той бъде разделен, се получават два малки екрана, на които се вижда малко информация. Тази опция е подходяща за таблети с екран, по-голям от 8 инча.

• Слабо популярна към момента е технологията 3D Touch (измерва силата на натиск върху сензорния екран с цел по-добро управление на приложенията и игрите), която всъщност се използва доста ограничено.

• Почти напълно безполезна е системата за добавена реалност, която все още не работи добре. Но в бъдеще това ще бъде една наистина важна функционалност за всеки смартфон.

Изводът от всичко това е, че не е оправдано да плащате прескъпо за възможности, които реално няма да използвате в близка перспектива – в рамките на две-три години, колкото е жизненият цикъл на съвременните смартфони.

Коментари по темата: „Безполезните функции, които оскъпяват смартфоните”

добавете коментар...

  1. :о)

    незнам дали на света има и 0,00000000001% от хора, които си избират телефона в зависимост от това което им “трябва”.

    Функциите са си вградени във всички телефони, искаш , не искаш те са си там.
    Съответно малоумщини “това ми трябва, но не онова” са меко казано безмислени,
    щото никой не произвежда телефон само за теб “Без онова”

    Когато се избира телефон се гледат доста по-различни неща от тези в статията горе
    престиж, марка, гаранция, читавост, параметри и най-вече имаш ли толкова пари в джоба
    или минаваш на цигански вариант – хай бате на изплащане.

    Всичко друго написано тук е малоумно.
    Потребителят не може нито да избере опции, нито да добави, нито да махне.
    Това не е салата в някой салатен бар.
    Получаваш това, което в момента се продава за сумата която си извадил, точка.

  2. extra user

    Тъпичка статийка, телефоните все още не са с възможност за асемблиране от потребителя, така че дори, само една екстра да ти е нужна, ако тя е само в топ моделите, щеш не щеш си купуваш всички останали екстри. А отделно, че вече и децата ползват телефоните си на 100% – игри, камери, свързаност…

  3. Димитър Иванов

    Вие май не разбирате как може ЕДНОВРЕМЕННО да имат правота и в статията и в тези коментари по-долу! Като хората в коментарите казват, че функциите са полезни и ги ползват като дават даже и примери.

    В статията се твърди, че твърде много се рекламират определени функции, които рядко се ползват и твърде много хора, които РЕАЛНО не ги ползват се заблуждават, че са им нужни. Да, има сигурно 5% хора, които се радват и ползват целево функциите, но не може да не признаете, че едни 90-95%, които купуват телефони с тези функции не ги ползват!

    Така излиза, че и двете страни са прави и имат логична гледна точка да изразят мнението си.

  4. Уеб програмист

    Много полезна статия! Аз работя с компютъра си. Телефона ми е просто за разговори, снимане и сърфиране. Не мога да си позволя да си скапя очите на такъв малък екран. Предпочитам 22 инча монитор за работа. Работя по 14 часа на ден, 4 дена в седмицата и 12 часа 5-тия. Затова телефона който си купих наскоро е за 350лв. и ми е напълно достатъчен, а мога да си позволя и такъв за 2000лв.

  5. CPU

    Е как пък сравняваш брой ядра с изкуствен интелект?

  6. :)

    Божееее! За батериите глупости, сега и за телефоните пишат. Няма ли редактори които да четат това безумие.

    Относно процесорите: Във всеки един съвременен телефон има няколко бързи и няколко бавни(но енергоспестяващи) ядра. Когато телефона се нуждае от мощност, се включват бързите ядра. Грешка е, че много хора си мислят, че 8 ядреният им процесор е нещо повече от 4 бързи и 4 бавни ядра.

    Относно резолюцията: И HD резолюция става. Но на телефони с по-голям размер разликата от FullHD резолюция до 4К е видима.

    Относно камерата: При наличието на бърз процесор и добър сензор, не е скъпо да се реализира, лично аз снимам видео само в 4к. Super Slow Motion също е много приятна и ползвана функция. Явно на драскача или телефона я няма или си го ползва само за селфита ако е от женски пол.

    Разделянето на екрана е много удобно когато искаш да си гледаш две приложения едновременно. Телефона някои хора го ползваме и за работа и функцията е удобна.

    Technews, от ден на ден сте все по-зле. Не трябва да си позволявате подобни статии.

  7. Дончо

    Автора най-вероятно никога не е използвал телефон с подобни функции … Разделянето на екрана е супер удобна функция когато се налага да провеждаш видеоразговор и да гледаш примерно email или някакъв документ…

  8. ;;

    Не знам защо държите да изказвате конкретно мнение за различните функции.

    Няма лошо да ги споменете, да кажете плюсовете и минусите, както и в кой ценови клас устройства се поддържа. Но, да обявявате едни или други функции за безполезни е тъпо, най-малкото защото е въпрос на личен избор.

    “Процесорът с изкуствен интелект” ускорява изключително много разни по-интелигентни функцийки на телефона, без това да източва батерията. Помага за разпознаване на образи, съществено и видимо подобряване на качеството на снимките, предвид слабата оптика на камерите на телефоните.
    Хардуера за AI допринася към UX при множество действия на потребителя, просто това остава скрито.

    Допълнената реалност, всъщност, е много забавна. Аз дори намирам ползи, въпреки че не работи кой знае колко добре – вече няколко пъти мерих помещения, маси и разни метални елементи, за да добия приблизителна идея за размерите.
    Не дава беумна точност, не може да се сравни с ролетка, естествено, но е далеч по-точно от мерене на око; особено когато няма ролетка 🙂

    3D touch засега наистина изглежда да не е кой знае какъв фурор, но доколкото я ползвам, има много приятна обратна връзка – технологията има потенциал, засега нереализиран.

    Снимането във формат 4K има предимства за хора, които имат 4K телевизори. Предвид ниските им цени, вече всеки може да си купи.
    Ще спомена тук и slow motion – аз лично много се кефя на тази функция, получават се супер забавни и епични филмчета при заснемане на дори най-тривиалните занимания.

    При хората и корпорациите полезността се мери по коренно различен начин. Корпорациите гонят печалби. Ние гоним високи нива на допамин, серотонин, окситоцин и ендорфини.

  9. Димитър Иванов

    И аз се учудвам, че има такава статия. Полезна е и може, да речем има някаква вероятност да отрезви определен брой хора, които ако евентуално се замислят над тези неща може и да не си хвърлят парите на вятъра..

  10. Аман

    Вреййййй некви не-телешки мисли, браоооо

Коментар