Oracle влиза в бизнеса с блокчейн услуги

Oracle Blockchain Cloud Service помага на организациите да създават блокчейн мрежи за по-сигурни операции

Софтуерната корпорация Oracle отвори за клиенти достъпа до своята корпоративна блокчейн услуга, обявена по-рано и предназначена за сигурно ускоряване на транзакциите. По този начин американският ИТ гигант се присъедини към основните си конкуренти SAP и IBM, които вече предлагат блокчейн решения за бизнеса.

Oracle Blockchain Cloud Service помага на организациите да създават блокчейн мрежи за по-сигурни операции и проследяване на стоки във веригите за доставки в глобален мащаб. Клиентите получават достъп до платформа за разработка на собствени канали за сигурен обмен на информация и бърза интеграция с услугите от типа SaaS (софтуер като услуга) на Oracle и приложения от други доставчици, които вече използват, както и за интеграция с други блокчейн мрежи и PaaS услуги на Oracle (платформа като услуга).

Освен това платформата ще позволи на клиентите да заделят ресурси за блокчейн мрежи, да се присъединяват към други организации, да изпълняват заявки към регистъра и да го обновяват.

Блокчейн платформата на Oracle се базира на проекта Hyperledger Fabric от Linux Foundation. В нея са конфигурирани предварително всички базови инфраструктурни зависимости, управлението на жизнения цикъл на контейнерите, услугите за събития, идентификационните услуги, прокси сървър REST, инструменти за мониторинг и оперативна поддръжка. Интегрираните в единна конзола инструменти ускоряват процеса на настройка и разработка на приложения.

Oracle представи своята корпоративна блокчейн услуга през октомври 2017 г. в Сан Франциско на ежегодната конференция за разработчици OpenWorld. Но компанията не е пионер в тази област, тъй като през май 2017 г. стартира услугата SAP Cloud Platform Blockchain, а по-рано облачна блокчейн услуга пусна IBM.

Блокчейн проектите преминават бързо от пилотна фаза към етапа на експлоатация, тъй като предприятията и правителствата започват да виждат ценните възможности, присъщи на разпределените регистри и смарт-контракти“, коментира тенденцията на пазара Робърт Паркър, вицепрезидент на IDC.

По неговите думи, с нарастване на разходите, клиентите ще се нуждаят от корпоративна платформа, която е по-функционална от софтуера с отворен код и включва в себе си средства за обезпечаване на сигурността и целостта на данните, а също така притежава мащабируемост, управляемост и способност за интеграция.

Коментар