Спират от производство най-евтиния сериен автомобил

През юни тази година беше произведен само един автомобил Tata Nano

Слуховете, че индийската компания Tata ще прекрати продажбите на най-евтиния сериен автомобил в света циркулират в медийното пространство от една година. Миналата седмица компанията потвърди, че не може да произвежда повече модела Nano в сегашното му състояние.

През юни т.г. Tata произведе само един автомобил Nano, докато за цялата предходна година успя да пусне на пазара 275 броя. Компанията не разкрива причините за спиране на Tata Nano, но всичко е ясно: в стремежа си за по-евтин кола, производителят е пренебрегнал останалите характеристики.

В крайна сметка, колата е привлекателна само със своята цена, но много купувачи предпочитат пълноценни автомобили от други производители. Според пазарните наблюдатели, в бъдеще Nano може да се прероди в различна форма, но за тази цел производителят ще трябва да преразгледа напълно стратегията си и въпреки това  няма гаранция, че Nano 2 ще стане по-популярен модел.

Tata Nano дебютира на пазара през 2009 г. на цена от около 2500 долара. През 2017 г. компанията въведе електрическият модел Tata Nano EV, но дори и той не можа да предизвика интереса на купувачите.

Коментар