Sharp започна производство на OLED панели за смартфони

Едно от предимствата на OLED дисплеите е способността им да се огъват

Конкуренцията на пазара за OLED дисплеи се засилва с навлизане на него на японката компания Sharp, която разчита на мощната подкрепа на своя мажоритарен собственик Foxconn.

Първоначално, Sharp ще използва панелите с органични светодиоди в своите собствени смартфони, съобщи тайванското издание DigiTimes, позовавайки се на изявление на изпълнителния вицепрезидент на Sharp – Кацуаки Номура.

Серийното производство на OLED панели в заводите на Sharp е започнало през юни 2018 г. и ще се отрази на финансовите показатели на компанията за второто тримесечие. Sharp навлиза като производител на пазара за OLED екрани, използвайки мощностите на дъщерната си компания SaKai Display Products (SDP).

Кацуаки Номура потвърждава началото на масовото производство на OLED дисплеи. През четвъртото тримесечие на годината на пазара се очаква да излезе смартфонът Sharp Aquos с фирмен дисплей на база органични светодиоди.

Пазарът на малоразмерни OLED дисплеи се контролира в момента от Samsung Display с дял от 90%. Вторият по големина играч е LG Display със 7,7% пазарен дял, по данни на IHS Markit. Това прави нелека задачата на Sharp, ако компанията иска да доставя OLED екрани на производителите на устройства.

Според анализатори, търсенето на OLED дисплеи ще продължи да нараства, тъй като много производители планират да увеличат доставките на устройства с такива екрани. Едно от ключовите предимства на OLED дисплеите и способността им да се огъват. По данни на IHS, през първото тримесечие на годината са доставени 2,9 млрд. броя OLED панели.

Коментар