OLED дисплеите превземат смартфоните

С намаляване на цените, OLED панелите се настаниха трайно в смартфоните
(снимка: CC0 Public Domain)

Панелите с органични светодиоди (OLED) ще надхвърлят 50% дял в смартфоните тази година, в резултат на непрекъснатото намаляване на цените, сочи нов доклад на анализаторската компания TrendForce.

Въпреки това, делът на OLED в телевизори, лаптопи и таблети и други устройства ще остане нисък – под 3%. За да увеличат пазарния си дял, производителите на OLED панели ще трябва да преодолеят технически предизвикателства, включително подобряване на производителността и намаляване на разходите.

Докладът на TrendForce подчертава внедряването на технологията eLEAP от Japan Display (JDI). Това е първата технология за производство на OLED без маска, което води до по-ниска консумация на енергия, по-висока яркост и по-дълъг живот на панела.

eLEAP решава два от основните проблеми, възпрепятстващи разработването на OLED от следващо поколение: интерференцията от изпаряване на RGB и неравномерната дебелина на филма, причинена от гравитационното провисване на тънката метална маска (FMM) при увеличаване на размера.

Успоредно с това Visionox демонстрира своята ViP технология без маска. Компанията успешно намали разстоянието между пикселите чрез комбиниране на литографска пикселна изолация с усъвършенствана технология за изпаряване. Освен това, когато разделителната способност достигне 800 пиксела на инч (PPI), разстоянието между пикселните слоеве се намалява до 10 микрометра, което в крайна сметка увеличава живота на OLED дисплея.

TrendForce идентифицира пет предимства на ViP технологията на Visionox, която се използва за изолиране на OLED пиксели:

  • производственият процес може да реши проблемите със смесването на цветовете, причинени от дългосрочното изпаряване на FMM, което спомага за подобряване на цвета и качеството на изображението;
  • отделните пикселни електроди могат не само да увеличат общия живот на устройството, но и да намалят загубата на ток, което подобрява енергийната ефективност и издръжливостта на устройствата;
  • ViP технологията може ефективно да увеличи плътността на пикселите и яркостта, което подобрява качеството на изображението;
  • едновременното производство на спомагателни електроди може да помогне за разширяване на използването на големи OLED дисплеи в бъдеще;
  • технологията може да преодолее ограниченията, които FMM налага на разстоянието между пикселите, като по този начин разширява приложението си и насърчава развитието на технологията.

Всичко това означава, че технологията ViP може да помогне за създаване на по-тънки дисплеи с по-високо качество.

Наскоро няколко ключови играчи в индустрията обявиха амбициозни планове за бъдещето на OLED. Например, Samsung ще инвестира в нова фабрика от поколение G8.7, а BOE планира проекта B16, JDI и HKC сформираха стратегически съюз за разработване на нови технологии, а Visionox активно насърчава OLED технологията.

Тези разработки не само отговарят на търсенето от страна на Apple, но отварят нови възможности за OLED панелите на други пазари. Очаква се до 2025 г., след завършване на изграждането на нови съоръжения и увеличаване на експлоатационния живот на OLED панелите, нивото им на навлизане на пазара да се повиши значително.

Коментар