Android Pie е тук, с повече интелект и по-бърза

Android P, поредният сладкиш на Google, добавя AI инструменти, адаптивна батерия и редица други подобрения, които правят смартфоните по-умни и по-отзивчиви

Android Pie, новата версия на мобилната операционна система на Google, наричана по-рано Android P, дойде в понеделник със смартфоните Pixel на гиганта в интернет търсенето. Google обяви за първи път платформата през март, след което демонстрира някои нейни функции на годишната си I/O конференция за разработчици през май.

Членовете на програмата Android Beta, която дава достъп до предварителни версии на операционната система, ще получат актуализацията до края на тази есен, ако имат устройства от Sony Mobile, Xiaomi, HMD Global, Oppo, Vivo, OnePlus и Essential. Google заяви, че работи и с други партньори, за да стартира или надгради устройства с Android Pie още „тази година”.

Google обикновено именува новите версии на Android по азбучен ред и като нещо сладко. Например, предишната версия на Android беше наречена Oreo, която наследи Nougat, предшествана от Marshmallow и Lollipop. Официалното име на новата платформа е Android 9 Pie, или просто Android 9.

Android е доминиращата мобилна операционна система в света, инсталирана на почти 9 от всеки 10 смартфона, доставяни глобално. Така че актуализациите на този софтуер биха могли да сигнализират за промени в начина, по който по-голямата част от потребителите в света използва телефоните си.

Новата платформа Android Pie е достъпна първо на смартфоните Pixel (снимка: James Martin/CNET)

Android Pie се фокусира най-вече върху подобренията „зад сцената”, предназначени да накарат телефоните с Android да работят по-бързо, като същевременно спестяват скъпоценния заряд на батерията. Това включва инструменти за изкуствен интелект, които работят тихо във фонов режим за нуждите на апликациите с предложения и бързите команди, които може да използвате, например, за да заредите „парчета” от уеб страница с точната информация.

Значима актуализация в Android Pie е поддръжката на „изрязани екрани”, подобни на дисплея на iPhone X. Това не означава, разбира се, че всеки бъдещ телефон с Android ще има изрязан дизайн, но Google е направил така, че приложенията да работят гладко на устройства с такива дисплеи.

Също така Android Pie следва стъпките на iPhone X с поддръжка на по-опростен стил за навигация, който разчита само на един централен бутон – за връщане на начална страница, отваряне на последните приложения и обаждане на гласовия помощник на Google, както и на бутон за връщане, когато се налага да го използвате.

Разбира се, не всеки производител на смартфони е длъжен да ползва новите функции на Android Pie, но подкрепата и напътствията на Google за навигация  с жестове означават, че приложенията ще работят по-добре по този начин. Производители като Motorola и Xiaomi вече интегрират управлението с жестове в своите устройства.

Android Pie добавя и т.нар. „адаптивна батерия”, която обещава да направи телефоните с Android по-ефективни, особено по-старите или по-базовите модели с по-бавни процесори, отколкото са способни да направи това бързият чипсет Qualcomm Snapdragon 845 или Kirin процесорите на Huawei. Адаптивната батерия дава приоритет на приложенията, които използваме най-много, и ограничава мощността на батерията за приложения, които използваме по-малко.

„Адаптивната батерия” обещава да направи телефоните с Android по-ефективни, особено по-старите или по-базовите модели с по-бавни процесори

За пристрастените към смартфони, Android 9 въвежда инструменти, които ще им помогнат да използват телефона си по-рядко. Новото табло за управление показва колко време е използвано устройството, както и времето, изразходвано за отделни приложения. Също така пристрастните потребители ще могат да зададат времеви ограничения за това колко дълго да използват определени приложения.

Тази нова функция идва в отговор на стремежа за преодоляване на пристрастяването към технологиите. Хората проверяват телефоните си средно 47 пъти на ден, според проучване на Deloitte, публикувано през ноември м.г. По-рано тази година Apple представи подобна функция за новата платформа iOS 12, а миналата седмица Facebook и Instagram показаха инструменти, предназначени да помогнат на потребителите да си починат от приложенията.

Android P включва инструменти за изкуствен интелект, които работят тихо във фонов режим за нуждите приложенията (снимка: James Martin/CNET)

Но докато Google събира всички тези нови функции в Android Pie, компанията има едно голямо предизвикателство: да се увери, че хората действително ще получат достъп до новите инструменти на Pie. Многобройните хардуерни и телеком партньори на Android обичат да създават свои собствени надстройки на платформата. Да ги накара да се актуализират до текущата версия на Android е постоянно главоболие за Google – това е проблем, който индустрията нарича „фрагментация”.

Статистиката сочи, че през последния месец само 12,1% от потребителите на Android са ползвали последната версия на системата – Oreo. По-голямата част от тях, почти 75%, работят с три предишни версии: Nougat, Marshmallow и Lollipop. Най-старата от тези версии, Lollipop, беше пусната за първи път през 2014 г. За сравнение, 81% от потребителите на Apple използват iOS 11 – актуалната операционна система за iPhone и iPad.

Коментар