Нашествие на ноутбуци с ултратънки рамки

Ноутбуците с ултратънка рамка прокарват отчетлива тенденция на пазара (на снимката: Dell)

Производителите на ноутбуци ще залеят пазара с нова вълна от ултратънки модели, оборудвани с дисплеи с минимални рамки. Очаква се подобни устройства да дадат тласък на продажбите на мобилни компютри в световен мащаб, отбелязва DigiTimes.

На изложението IFA 2018 в Берлин тайванският производител Acer показа модела Swift 7 от трето поколение, с дебелина само 0,9 см и тегло по-малко от 1 кг. Екранът, произведен от AUO, заема 92% от повърхността на капака.

Swift 7 на Acer е един от най-ярките представители на новото поколение тънки и леки ноутбуци

В асортимента на друг тайвански производител, Asus, се появиха 13-, 14- и 15-инчови лаптопи ZenBook с дисплеи NanoEdge, които също прокарват новата тенденция към ултратънки рамки, заемайки 92% от капака.

NanoEdge дисплеят на новия Asus ZenBook заема 92% от капака

Lenovo пък въвежда модела ThinkPad X1 Extreme, който е по-лек с 12% (тежи 1,7 кг) от своя предшественик и използва нов процесор Intel Core от осмо поколение (Coffee Lake), с опция за ъпгрейд до девето поколение чип. Тънкият лаптоп има слотове за 64GB оперативна памет и особено важно – дискретна видеокарта Nvidia GeForce 1050Ti MaxQ.

Тънкият ThinkPad X1 Extreme е оборудван с изключително мощен хардуер

Dell също започва да използва в своите ноутбуци от среден клас Inspiron екрани с тънки рамки. По-рано подобни дизайнерски решения се срещаха само във флагманската линия XPS на американския производител.

Новите ноутбуци са проектирани за работа с процесори Intel Whisker Lake и Amber Laker. В момента обаче се наблюдава дефицит на такива чипове, което може да се отрази негативно върху постъпленията на производителите, отбелязват пазарните наблюдатели.

Коментари по темата: „Нашествие на ноутбуци с ултратънки рамки”

добавете коментар...

  1. Шишо

    Спокойно ще изтърпим и тази серия и този дефицит на чипове. Пропускаме ги и изчакваме по-следващото поколение с по-добри параметри и цени.

Коментар