Япония отново залага на ядрена енергия

Япония увеличава използването на ядрена енергия, за да намали зависимостта си от втечнения природен газ, съобщи Ройтерс. Тази година страната рестартира повечето си ядрени реактори, а дейността си подновиха операторите на АЕЦ Kansai Electric и Kyushu Eelectric.

Kyushu Electric Power вече е рестартирала своя реактор №2 в централата си в Сендай. Реакторът има капацитет от 890MW и с него активните реактори, притежавани от Kyushu, стават общо четири. Kansai Electric Power пък ще пусне в експлоатация своя реактор 870MW №4 в станцията Такахама по-късно тази седмица, пише GreenTech.bg.

След катастрофата във Фукушима през март 2011 г. Япония намали потреблението си на ядрена енергия. В резултат на това страната в момента е най-големият купувач на втечнен природен газ (LNG).

Преди аварията във Фукушима Япония добиваше около 1/3 от своята енергия от ядрени централи. Очаква се трите рестартирани реактора да спестяват общо 1,5 млрд. долара годишни разходи за гориво.

Коментари по темата: „Япония отново залага на ядрена енергия”

добавете коментар...

  1. de

    За миналата година са купили 29 милиарда кубични метра газ … та, точно слънчевите им панели ги захранват

    Италия/испания/франция/швейцаря/австрия/… потребва целият си газ от германия.
    Леля живее в милано и на бележката пише газ от газпром германия.

  2. -_-

    Уточнение към предишното мнение, което пуснах:

    Германия са най-големият потребител на газ в цяла Европа.

    За миналата година са купили 29 милиарда кубични метра газ … та, точно слънчевите им панели ги захранват 😀

  3. -_-

    Германия е най-големият вносител на газ от Русия.

    Северен поток 1 е директно от Русия до Германия; Северен поток 2 ще е втора тръба по същия маршрут. Допълнително получава газ и по тръбите минаващи през Украйна и Полша, защото капацитетът на Северен поток 1 е недостатъчен.

    По-полека с глупостите за зелената енергия на Германия.

    Дори няма да започвам темата как и защо производството на соларни панели и ветрогенератори е изключително мръсно производство, сравнимо с “мръсните” източници.
    Само потърсете информация за неодимовите магнити и как се добива неодим в Китай.
    Допълваме и броя птици, които всеки ветрогенератор убива всяка година, и картинката е повече от ясна.

  4. ха

    А пък самата Франция захранва големия адронен ускорител. Определено не става дума за недостиг на ток, а е по-скоро бартер, чрез който Германия дава ток на Франция когато има в излишък (хората може би по това време са в отпуска и предприятията не работят), а Франция ще й ги върне по всяко време, когато на Германия й потрябват.

  5. Anonymous

    Германия изнася януари месец ток от солари за франция{най-много реактори} !

  6. Тодор

    Защо ли Японците не разчитат на соларни панели и ветрогенератори? По умни са японците от нас където в Булгария разни мошеници бизнесмени ни крадат и скубят с частните си соларни паркчета ем цица евро пари ем цицат от сметките за ток на хората.

Коментар