Успокояваща прогноза за ефекта от автоматизацията

Машини и автоматизиран софтуер ще извършват напълно половината от всички задачи на работното място след само седем години, прогнозира нов доклад на Световния икономически форум (WEF). Но технологии като изкуствен интелект, роботика и прецизна медицина могат да създадат повече работни места, отколкото да унищожат, смятат анализаторите.

В проучването сред ръководители и специалисти в 12 индустрии, WEF заключи, че така наречената „Четвърта индустриална революция“ има потенциал да създаде 133 милиона работни места в световен мащаб, докато 75 милиона работници могат да бъдат заместени от технологиите.

Компаниите имат „морален и икономически императив“ да инвестират в преквалификацията и продължаващото обучение на своите служители, казва Саадия Закиди, ръководител на Центъра за нова икономика и общество в WEF, цитирана от Блумбърг. „Без проактивни подходи бизнесът и работниците могат да загубят“, допълва тя.

Докладът е поредното усилие на академичните среди, консултантите и правителствата да оценят въздействието на новите технологии върху заетостта. Предишни проучвания, включително по-ранни от WEF, обикновено предвиждаха, че автоматизацията ще унищожи повече работни места, отколкото може да създаде.

Мащабът на прогнозираното изместване на работниците от технологиите варира значително в различните изследвания. Проучване на Банката на Англия през 2015 г. даде една от най-мрачните прогнози – до 2035 г. ще бъдат загубени 80 милиона работни места в САЩ и 15 милиона в Обединеното кралство. Докладът на McKinsey е по-оптимистичен – според него, работните места, загубени и създадени от новите технологии, може да се изравнят до 2030 г.

В последния си анализ WEF заяви, че ефектите от автоматизацията могат да се различават съществено в отделните отрасли. Експертите предвиждат загубата на работни места да е най-тежка в минната индустрия, потребителските и информационните технологии и по-малка при фирмите за професионални услуги.

Много нови работни места може да се окажат по-малко сигурни, отколкото в миналото, тъй като предприятията все повече се обръщат към изпълнители и лица на свободна практика, твърди швейцарската фондация. Има значителна разлика между уменията, които работниците притежават в момента, и тези, които ще са им необходими за бъдещи нови роли, подчертава докладът.

Според анализа, повече от половината служители на големи компании ще се нуждаят от значителна преквалификация, за да се възползват от новите възможности, създадени от цифровите технологии. Но същевременно, половината от всички компании планират преквалификация само за „ключови роли“, докато само една трета предвиждат преквалификация на работници в риск.

Известен най-вече с това, че ежегодно организира среща на върха на бизнеса и правителствените лидери в швейцарския ски курорт Давос, WEF основава прогнозата си на проучване сред висши ръководители, мениджъри по стратегии и специалисти по човешки ресурси в 300 глобални компании от 20 държави. В тези компании работят повече от 15 милиона служители, а оборотът им формира 70% от световния БВП.

Коментари по темата: „Успокояваща прогноза за ефекта от автоматизацията”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Димитър Иванов 20/09/2018 15:21 е много умен чиляк. Прозрал е картинката – тия големи компании и мръсни капиталисте са му ясни кат бял ден. Дето с една ръка успокояват масите с другата коват прангите. И само трима спасители на света има, сещате се кои – Димитър Иванов, Seavar и другаря П…

    Не казвам нищо, ама само ако още малце беше по-умен щеше да знае, че тази полемика се води вече няколко стотин години, кръв се е проливало около нея, машини са се трошели, къде с чукове, къде сабо-та са хвърляни вътре и пр. Нещо ако попрочете за лорд Байрон и Luddites щеше да се попросветне, пък и да поуспокои душата. Ама то пусто толкова спускат за опорни точки.

  2. Димитър Иванов

    В крайна сметка големите компании, които яко инвестират във автоматизация и имат голям интерес нямам как да не “подкрепят” такъв тип проучвания по “правилния” начин, за да е спокойна масата, както и правителствата.

Коментар