ТУ-София с най-висока акредитационна оценка

Над 3500 първокурсника започват своето обучение в университета тази година

Технически университет – София стартира новата академична година с най-високата до момента акредитационна оценка – 9.56, стана ясно днес на официалното откриване.

Всяко висше учебно заведение получава оценка за дейността си от „Националната агенция за оценяване и акредитация“ за период от 6 години. Тази оценка се базира на контрола на качеството на учебната и научно-изследователска дейност за целия акредитационен период, поясни ректорът на Технически университет-София проф. дтн. Георги Михов.

Стартираме новата академична година с институционална акредитация за следващия период с оценка 9.56. Това е най-високата, получавана досега оценка от висше училище в България”, подчерта Михов.

По неговите думи, предизвикателствата на съвременните технологии привличат все повече интереса на младите хора в България. Въпреки голямата конкуренция в областта на висшето образование, за поредна година Технически университет-София отчита увеличен прием на студенти, допълни ректорът.

През годините университетът е запазил академичния си дух, усъвършенствал е материалната си база, а учебните му програми се равняват по тези на най-развитите институти и университети в Европа и в света“, каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

България има остър недостиг на висши технически кадри. Това е мястото, не сте сбъркали. Успех!“, добави вицепремиерът Валери Симеонов в своето обръщение към първокурсниците.

Над 3500 първокурсника започват своето обучение в университета и неговите филиали и колежи. В последните няколко години ТУ-София разкрива нови специалности като отговор на нуждите на бизнеса и интереса на младите хора.

Тази година новата специалност е „Информатика и софтуерни науки“ във Факултета по приложна математика и информатика, която дава професионална квалификация „Информатик програмист“.

Коментари по темата: „ТУ-София с най-висока акредитационна оценка”

добавете коментар...

  1. Software Developer

    До BG IALUMI не знам през какви жендерски розови очила гледаш? От марс ли, от луната ли падаш?
    За връткане и правене сайтове и апове, което е всъщност цялата иновативна дейност на ИТ бизнеса у нас и затова не е нужен никакъв университет, диплома или специално образование или степен.

    Човека го е казал изключително точно и ясно в България ни смятат за аборигени и е професионално самоубийство човек от ИТ бранша да работи в България за разни неграмотни бизнесмени, посредници търговци на глави и самозванци напривили се като представители на чужди фирми в България.

    Аз и мои колеги се измъкнахме от това блато и сме много добре в чужбина, където има високи технологии, технологично развит бизнес и общество, което цени знанията, квалификацията и уменията има висок стандарт на живот, на интелект и плащат много добре.

    А в България се вижда по всички медии какви хора има само вместо да са по затворите – те са на почит и уважение, елита и каймака на обществото. За такива ли хора трябва да се блъскаме да им работим и да им плащаме пари!?

  2. Иванов

    Да, България продължава да произвежда ненужни кадри за държавата ни. После ще се чудят, защо ли толкова много хора отиват в чужбина. 🙂 Коментара на ИТ спеца е много точен и така стоят нещата у нас.

    Много компании идват у нас заради ниските данъци, ниския стандарт на живот на хората и също евтина работна ръка за ниско и средноквалифицирана работа.

    Това е отделна цяла тема за нашите бизнесмени и предприемачи са гола вода с високите технологии разбират само от далавери, офчворки и най-важното кой как да го прекарат за сметака на бедната ни държава и обеднял народ.

  3. BG IALUMI

    Ако си от типичните БГ мрънкачи по -добре не се включвай и не давай мнение.
    Мисля, че има достатъчно примери за бг компании с иновативни идеи, които не попадат в категория обслужващ персонал.
    И съпоставено с броя трудоспособни жители в България днес смятам, че сме достатъчно кадърни. Друг е въпроса, че тестото от което сме замесени е гола вода..Обаче е факт, че много компании идват у нас заради качеството и цената на което се предлага.

  4. ИТ спец

    Как не го разбраха? У България НЯМА високи технологии всичко е глад за обслужващ ниско и средно квалифициран персонал кол центрове, телефонисти, съпортаджии, секретарки, уеб дизайнери и уеб мястери въртящи шайби css, html, javascript и разните онлайн шопарски сайтове и безброй глупави апове и SPA за смарт мобил дебил приложения. Всичко това е low tech / ниско и е нужен евтин добитък на който не му са нужни нито дипломи нито университети.

Коментар