Водещ производител отваря 2000 работни места в Плевен

Първата копка на новия завод на „Леони България“ в Плевен беше направена днес

Най-малко 2000 работни места в Плевен ще отвори немският производител на компоненти за автомобили Leoni чрез компанията си у нас – Леони България, стана ясно днес при първата копка на нов завод, който трябва да заработи в края на 2018 г.

Компанията следва стратегия за разширение на дейността си в Източна Европа. „Тук намерихме надеждни партньори и сме уверени, че ще изградим устойчив бизнес във вашата страна“, заяви Ралф Маус, директор оперативни дейности и производство в Леони, направление „Кабелни системи”.

Инвестицията на най-големия производител в Европа и четвърти в световен мащаб на електрически системи, кабели и други компоненти за автомобили, е на стойност 32 млн. евро, от които 16 млн. евро са инвестирани в самата сграда и още 16 млн. евро в оборудване.

Новата производствена база се очаква да започне да функционира до края на 2018 г. и да отвори между 2000 и 2500 нови работни места в региона. Площта на завода е 28 120 кв. м., от които около 14 000 са за производствени мощности. Останалата част ще бъде заета от съблекални, столова и зона за обучения.

Пълният капацитет на завода ще бъде достигнат постепенно до 2020 г., според плана на адаптиране на пространството към нуждите на производството. Компанията вече започна да търси и наема специалисти по качество, логистика, контрол на производството, инженери, човешки ресурси, администрация, счетоводство и др.

От българска страна инвеститор и основен строител със сключен дългосрочен договор за наем е „Хоризонт-Иванов“, който е инвестирал в проекта 16 млн. евро. „Това е успех не само за нас като строително-инвестиционна компания, а и за България и Северозапада”, коментира Светослав Богалински – директор „Бизнес развитие“ в компанията.

„Подобни инвестиции създават дългосрочна промяна. И след като реиндустриализацията на Южна България вече е факт, е време това да се случи и със Севера. И тази тенденция ще промени България към по-добро”, заяви вицепремиерът Томислав Дончев.

Най-важното за региона е, че тази инвестиция ще подобри пазара на труда, което ще се отрази положително на цялостната икономика, посочи министърът на икономиката Емил Караниколов.

„За подобно успешно начинание е необходимо добро партньорство между държавата и всичките й институции. Плевен се пребори с Ловеч, Пловдив и Видин за тази инвестиция. И вярвам, че нашият град е локомотивът, който може да изведе региона към една по-добра икономическа картина“, каза кметът Георг Спартански.

„Леони България“ е 100% собственост на немската Leoni – публична компания, която разполага с 94 завода в 31 страни и около 88 000 служители. Консолидираните продажби на Leoni са 4,9 млрд. евро през 2017 г. Компанията присъства в Югоизточна Европа от повече от 15 години и има производствени бази в съседните страни Румъния и Сърбия.

Коментари по темата: „Водещ производител отваря 2000 работни места в Плевен”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Бай Танасе, не ги мисли те имат парички, че и в резерв. И малце опит вероятно имат в статистиките (демек извинявай, ама може да не си ти единственият експерт).

    Та не ги мисли тях, а се радвай, защото това е добре за хората – ако демек те е грижа за тях, а не за куманярските чукои, които за 25 год бяха свикнали да третират хората като лични слуги срещу минимална заплата и да карат джипове за по 200 хиляди, а като ги питаш за 50 лв да ти вдигнат заплатата, почват да врещят като изстерясали по час и половина.

    Защото едиственият начин да се вдигнат заплатите е като се достигне до конкуренция между работодателите.

  2. Бай Танас на кюшето

    В Плевен останаха 80 хил души – 60 от които пенсионери, ученици, трайно безработни, държавна и общинска администрация, държавни и общински дружества. От останалите20 10 са читалищни служители и хора заети в селското стопанство, което в Плевенски регион е силно. Останаха 10, от които 5 хиляди са фирмаджии и 5 хиляди работят. Питам се от къде ще се вземат работници, като в същото врем в Плеве има още 1 завод за кабели и там постоянно се търсят кадри. Ако може някой да ми отговори.

Коментар