Нежен робот бели марулите, преди да идат в магазина

Изследователи от Университета в Кеймбридж са създали робот, който може успешно да обели външния слой листа и да подготви марулята за ядене

Нов робот, разработен от учени в Кеймбирдж, бели марулите, преди да бъдат изпратени за продажба в магазините. Макар че все още е доста „несръчен“, той загатва за бъдещето на технологиите в селското стопанство.

По принцип марулите, преди да бъдат изпратени за продажба в магазините, се обелват: премахва се външният слой листа, които обикновено са в контакт със земята, обичайно дребни и зажълтели. Традиционно това се прави от работници. Обелването е допълнителна стъпка, която не всички хранителни култури изискват. Белят се още някои видове зеле, пресният лук и др.

Сега изследователите от Университета в Кеймбридж са създали робот, който може успешно да обели външния слой листа и да подготви марулята за ядене. Роботът използва изкуствен интелект им машинно зрение, за да открие стеблото, а след това започва да върти марулята.

Ако не може да види стеблото, машината преобръща зеленчука, докато не намери „пънчето“. След това, както може да се види от заснетото видео, смукателна система, прикрепена към робота, започва да откъсва ненужните външни листа.

Доколко това е практично – може да се поспори. В настоящия си вид системата не е много ефективна, защото са й нужни цели 27 секунди, за да успее роботът да отстрани листата. Когато задачата се извършва от човек, особено от опитен земеделски работник, това става за 2-3 секунди. Освен това обелването е успешно само в половината от случаите.

Иначе казано, роботът определено не е готов да се появи във фермите все още. Освен това за него ще има и други предизвикателства, когато започне работа в реални условия, на земеделското поле.

Въпреки всичко досегашният успех на робота е съществен. Той показва, че машината може да бъде достатъчно нежна, за да обработва деликатна продукция и да „сервира“ приемлив краен продукт. Очаква се този вид машини, отменящи хората в извършването на рутинни дейности, да стават все по-популярни и да заменят селскостопанските работници.

Преди това обаче роботите ще трябва да се научат да разпознават, прибират и обработват нашата продукция със същата точност, с която го правят хората – но без това да струва повече.

Коментари по темата: „Нежен робот бели марулите, преди да идат в магазина”

добавете коментар...

  1. Кольо

    Давайте повече такива новини.

Коментар