Държавата ще обучава ученици безплатно по програмиране

За втора поредна година Министерство на образованието и науката стартира обучения по професията „Приложен програмист”, провеждани по Национална програма „Обучение за ИТ кариера” в изградените пет ИТ центъра в София, Бургас, Пловдив, Русе и Правец.

Програмата е насочена към десетокласници, които не се обучават в паралелка за придобиване на професионална квалификация по професия от ПН „Компютърни науки”. Те могат да започнат своя 3-годишен курс на обучение през ноември т.г. и да го приключат едновременно със завършване на средното си образование.

Обучението е безплатно и е в рамките на 320 часа годишно през всяка от трите години, като част от него ще се провежда онлайн. Лекциите и упражненията са в събота и неделя. Партньори в програмата са организации и фирми от ИТ сектора.

Във всеки център могат да кандидатстват не само местни ученици, а и десетокласници от съседните общини и области. На всеки одобрен курсант от по-далечно място ще се поемат разходите за път и храна.

Сформирането на групите от ученици от Х клас ще се осъществи след входящ тест за допускане за обучение. Преди това всички кандидати трябва да се регистрират за включване в националната програма Обучение за ИТ кариера. Срокът за регистрация е до 5 октомври, а входящият тест ще се проведе на 14 октомври.

Коментари по темата: „Държавата ще обучава ученици безплатно по програмиране”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Някога имаше приемни изпити по математика. Те бяха един вид тест за интелигентност. Всички преподаватели много добре знаеха, че с оценка под дадено ниво обучението на ученика е практически невъзможно. Днес, с модерните “адаптивни” системи на обучение, всичко е възможно – от двойкаджия да стане перфектен програмист или лекар, от тройкаджия да стане прекрасен мениджър… Само връзки ти трябват… За да се вдигне нивото трябва децата да започнат да учат здраво още от първи клас. И да не спират да учат дори след като завършат.

  2. Иван

    Програмисти има. Държавата да обучи малко трактористи, сеячи, оператори на мотики и лопати, берачи и други селскостопански труженици.

Коментар