Asus Zenfone 3S Max – оптимален размер и издръжлива батерия

Смартфонът Asus Zenfone 3S Max съчетава удобство, бързина и издръжлива батерия

Конкуренцията на пазара за смартфони вече е на такова ниво, че дори и най-малките детайли се изтъкват като предимства от страна на производителите, които се чудят как да разграничат своите устройства в стремежа си да привлекат вниманието на потребителите. Било то по-тънка рамка или преливащ се цвят на задния корпус – тези и други тънки разлики се експлоатират умело от доставчиците. Дали обаче масовият потребител има нужда от всичко това?

Да разгледаме, например, един смартфон, който не е от най-новите на пазара и съответно не могат да му се припишат супер-актуални и модерни характеристики като безрамков 6-инчов екран с прорез, изкуствен интелект (каквото и да значи това), тройна камера или заден панел с преливащ се цвят. Говорим за модела Asus Zenfone 3S Max, предоставен ни от онлайн магазина Lightinthebox.Това е устройство от нисък ценови клас (110-120 евро), на което обаче трудно ще намерите кусури или липса на функционалности.

Смеем да твърдим, че на повечето потребители не е необходимо нищо повече от един подобен смартфон – стабилен, с удобен размер и издръжлива батерия, бърз. Първото впечатление от Zenfone 3S Max е именно усещането за възможно най-удачния формат на един смартфон. Моделът има 5,2-инчов екран (нито прекалено голям, нито малък) и стабилен метален корпус, като освен това е лек, тънък (под 8 мм) и удобен за захващане със заоблените си краища.

Zenfone 3S Max се доставя с предварително инсталирани приложения от Asus

Ще кажете, че екранът не е безрамков, но всъщност какво от това? Сензорният 5,2-инчов IPS дисплей с класическо съотношение на страните 16:9 е достатъчно комфортен и отзивчив, с една напълно приемлива HD резолюция 1280×720 пиксела, за да виждате прекрасно всички изображения, да се наслаждавате на видео клипове или сърфиране из уеб сайтовете в интернет и социлните мрежи. Дисплеят е покрит със защитно стъкло с удобна за окото и ръката 2.D извивка и заедно със заоблените краища и ъгли на корпуса този смартфон пасва идеално в ръката.

Основната камера, разположена на гърба, има резолюция 13MP

Като говорим за удобство, няма как да пропуснем и лесното боравене със сим картите. Забравете за отварянето на капака, както е при някои евтини модели – с включената в комплекта игла лесно изваждаме навън слота за двете сим карти от лявата страна на устройството и поставяме в него една или две сим карти (Micro-SIM и Nano-SIM), или пък сим карта и microSD памет, след което го прибираме обратно навътре, просто и удобно. Моделът поддържа работа във всички разпространени мобилни мрежи – 2G, 3G и 4G, като при инсталирани две сим карти, само едната може да работи в LTE режим.

Двата стандартни за всеки Android смартфон бутони, разположени от дясната страна

Особености в дизайна на Zenfone 3S Max почти няма – от дясната страна са стандартните за Android устройствата бутони за увеличаване/намаляване силата на звука и за включване/изключване на смартфона. На горната страна е разположен най-разпространеният, стандартен 3,5-мм изход за слушалки, а отдолу се намират microUSB портът – за захранване на смартфона и обмен на данни с други устройства – и високоговорителят. Микрофонът и предната камера са над екрана – също стандартно изпълнение, а на гърба се намират основната камера и светкавицата.

Прави впечатление физическият бутон за връщане към начален екран, разположен на предния панел отдолу, който същевременно се използва и за сканирането на пръстов отпечатък – за отключване и сигурен достъп до устройството. Не е предвидена функция за лицево разпознаване, но това едва ли е някаква драма за масовия потребител.

Консумацията на енергия от смартфона може да се регулира чрез няколко режима

Що се отнася до самите камери, те определено са доста добри, макар и да не предлагат огромни стойности на мегапикселите, нито двойни или тройни сензори. Основната камера, разположена на гърба, има резолюция 13MP, голяма апертура F2.0, автоматичен фокус и LED светкавица, както и силна поддръжка от над 10 режима на снимане, вкл. автоматичен, ръчен, HDR Pro, панорама, нощен и др. Не се съмнявайте, че ще можете да правите и чудесни селфи снимки с предната камера, която е 8-мегаписелова, с функции за разкрасяване.

Бутонът Home се използва и за сканиране на пръстов отпечатък

Zenfone 3S Max има хубав, отчетлив звук, но ако го ползвате за забавление, помислете за качествени слушалки, за да се насладите пълноценно на музиката и видеоклиповете. Вграденият говорител определено няма да ви впечатли като сила и качество на звука, но с прилични слушалки ще попаднете в друго аудио измерение, т.е. хардуерът на устройството, който се грижи за качеството на звука, е на добро ниво.

Asus Zenfone 3S Max предоставя стандартно 3,5-мм гнездо за слушалки

Въобще хардуерът на Zenfone 3S Max като цяло е много добър, тъй като устройството работи бързо и е доста отзивчиво, не се затруднява с обичайните приложения за смартфони – видео, музика, разглеждане на уеб сайтове, общуване в социални мрежи и месинджъри, работа с електронна поща и т.н. Ето каква конфигурация осигурява този комфорт при използване на смартфона:

Основни параметри на Zenfone 3S Max:

  • чипсет: MediaTek MT6750 с осем CPU ядра и графичен блок Mali-T860 MP2 GPU;
  • памет: 3GB RAM + 32GB флаш-базиран сторидж, с възможност за разширение с microSD карти с капацитет до 256GB;
  • дисплей: 5,2-инчов IPS с резолюция HD 1280×720 пиксела;
  • камери: основна 13MP + предна 8MP;
  • батерия: 5000 мАч с бързо зареждане 5V/2A;
  • портове: Micro-USB, 3,5-мм аудио
  • безжични модули: Wi-Fi 802.11b/g/n, Bluetooth 4.0, GPS
  • операционна система: Anrdoid 7.0 с надстройка ZenUI 3.1

Вероятно ви прави впечатление големият капацитет на батерията – 5000 мАч. Наистина, това е едно от най-сериозните достойнства на смартфона на Asus. Този модел не се предава бързо, когато е подложен на натоварвания с YouTube и друго видео съдържание. Ще го ползвате спокойно в продължение на два дни – батерията е издръжлива и декларираните 5000 мАч си тежат на мястото в спецификацията и представянето на устройството. Освен това имате избор на няколко режима за работа на устройството с различна консумация на енергия, така че допълнително можете да влияете на времето за изразходване на батерията. 

Google приложенията са лесно достъпни от Asus Zenfone 3S Max

За операционната система Android 7.0 е изписано достатъчно много. Nougat не е най-актуалната платформа за смартфони, но това едва ли е повод за някакви притеснения – говорим за стабилна и удобна, достатъчно съвременна система от Google, възможностите на която са допълнени с фирмения интерфейс ZenUI 3.1.

Ще намерите в смартфона редица приложения от Asus, някои от които са полезни, други не чак толкова. Такива са, например, ZenFit, Mobile Manager, Themes, Gallery, PhotoCollage, MiniMovi и др., наред, разбира се, с огромното разнообразие от приложения, достъпни в официалния магазин Play Store на Google. Изборът е богат, но е въпрос на лична преценка и индивидуални нужди кой от какво ще се възползва.

Комплектът на Asus Zenfone 3S Max с необходимите адаптери и кабели

В заключение, няма да е пресилено, ако кажем, че за цената си от около 112 евро в онлайн магазина Lightinthebox, моделът Zenfone 3S Max ще оправдае очакванията и ще покрие нуждите на масовия потребител. Смартфонът има оптимален размер, много удобен е, хардуерните му параметри и операционната система са на необходимото ниво за комфортна и сигурна употреба, а издръжливата батерия несъмнено е голям плюс.

Коментар