AI помага да се пишат щадящи батерията приложения

Учени са създали AI инструмент, който преценява дали дадена характеристика на софтуерното приложение трябва да се подобри, за да черпи по-малко ток от батерията

Инструмент с изкуствен интелект разкрива как да се пишат мобилни приложения, които източват по-малко енергия от батерията. Иновативната разработка е дело на изследователи от университета Пърдю.

Защо изпращането на съобщение чрез Skype „изсмуква“ над три пъти повече енергия от батерията в сравнение със съобщение през WhatsApp? Разработчиците просто не са имали начин да знаят как да направят приложението си по-енергийно ефективно. Но това е на път да се промени, пише GreenTech.bg.

Учени от университета Пърдю са създали нов инструмент, наречен DiffProf, който използва изкуствен интелект, за да прецени – при това автоматично за разработчика – дали дадена характеристика на софтуерното приложение трябва да се подобри, за да черпи по-малко ток от батерията – и как точно да стане това.

Какво ще стане, ако дадена функция на едно приложение има нужда да консумира 70% от батерията на телефона? Има ли място за подобрение или трябва да се остави така?“ – казва Й. Чарли Ху, професор по електротехника в университета и главен изпълнителен директор и съосновател на Mobile Enerlytics, LLC.

Инструментът, разработен от екипа му, бе обявен по-рано този месец на 13-тия симпозиум на USENIX за проектиране и внедряване на операционни системи. През 2012 г. лабораторията на Ху бе първата, която предложи инструмент за разработчиците, идентифициращ „горещите точки“ в програмния код, отговорни за изчерпването на батерията при работата на дадено приложение.

Преди това да се опитваш да разбереш колко енергия от батерията се черпи бе като да гледаш черна кутия“, казва Ху. „Инструментът беше голяма стъпка напред, но това все още не бе достатъчно, тъй като разработчиците често няма как да знаят какво да правят с информацията за източника на изтощаване на батерията“.

Но начинът, по който се изпълнява кодът, може да е много различен при две различни приложения, дори ако разработчиците изпълняват една и съща задача. DiffProf улавя тези разлики, за да покаже защо функцията за съобщения на един месинджър, например, консумира повече енергия от друго приложение за съобщения. След това DiffProf разкрива как следва да се пренапише кодът, за да черпи по-малко енергия.

В крайна сметка, за да може тази техника да постигне промяна в работата на смартфона, всички разработчици трябва да направят приложенията си по-енергийно ефективни“, каза Абилаш Джиндал, съосновател на Mobile Enerlytics и бивш студент по компютърни науки в Пърдю.

Въздействието зависи и от това колко интензивно някой използва определени приложения. Човек, който използва приложенията за съобщения много, може да усети по-дългия живот на батерията, но някой, който изобщо не използва приложенията за съобщения, може да не почувства разлика“, каза той.

За момента прототипът на DiffProf е тестван само върху мобилната операционна система Android, но се очаква учените да фокусират усилията си и върху iOS.

Коментар