Ще анализираме храната лесно със смартфона

Новаторски инфрачервен детектор скоро може да превърне смартфоните в портативни лаборатории, които се побират в джоба. Прототип на устройството Hertzstück беше показан по-рано този месец в Лондон от немския концерн BASF.

Миниатюрният спектрометър ще позволи на потребителите да измерят, например, съдържанието на мазнини в извара. Този иновативен сензор използва къси инфрачервени лъчи с дължина на вълната от 1-3 μm и е разработен от стартъп компанията trinamiX, основана от изследователите на BASF в Лудвигсхафен през 2015 г.

Капсулирането с патентован тънък филм върху функционален полупроводников слой е много устойчиво и предпазва сензора от влияния на околната среда като вода и кислород. Миниатюризацията означава, че Hertzstück може скоро да бъде инсталиран като сензорен чип върху платката на смартфон.

При инфрачервената спектроскопия се излъчва късовълнова инфрачервена светлина, която води до специфични молекулярни вибрации – те могат да бъдат уловени от детектора. В промишлеността обичайно това се осъществява с помощта на голямо оборудване, например за контрол на качеството на храните и фармацевтичните продукти.

Анализът на храната със смартфон отнема само няколко секунди, без да оказва влияние върху нея по никакъв начин

Софтуерът за специализиран анализ може да бъде използван за измерване на аспекти като съдържание на вода или на протеини и мазнини. Инсталирана в смартфона, един ден тази измервателна технология ще може да осигури на потребителите и полезна информация за невидимите качества на тяхната храна – за да следят, например, консумацията на мазнини или да преминат на веган диета.

Анализът на храната със смартфон отнема само няколко секунди, без да оказва влияние върху нея по никакъв начин. В определени случаи сензорът, който работи с къси инфрачервени лъчи, може дори да бъде използван за измервания през опаковката, но приложението е особено полезно за непакетирана и приготвена храна.

Има и много други потенциални приложения на детектора Hertzstück, включително измерване на съдържанието на влага в кожата, за да изберете правилните козметични продукти, нивото на активни съставки в дадено лекарство или дори съдържанието на естествени влакна в материалите за мебел.

Първите спекрометри, използващи новия инфрачервен сензор, ще бъдат налични през 2019 г. за промишлени и полупрофесионални приложения. Крайният потребител най-вероятно ще има достъп до инфрачервената спектроскопия през своя смартфон през 2022 г.

Коментари по темата: „Ще анализираме храната лесно със смартфона”

добавете коментар...

  1. Star Trek

    Началото на tricorder-а 🙂

Коментар