Сянка върху „Инвестициите в бъдещето” застрашава технологичния мир

Арабският свят може да бъде принуден да насочи крупните си технологични инвестиции в друга посока

Няколко високопоставени лектори и спонсори се отказаха от участие в конференцията „Инициатива за инвестиции в бъдещето”, която трябва да започне в Рияд, Саудитска Арабия, на 23 октомври. Поводът е изчезването на саудитския журналист Джамал Хашоги.

Оттеглянето на участниците на свой ред породи редица гневни реакции в арабския свят – местни лидери призоваха за бойкот на американските високотехнологични компании. Ако това се случи, щатските хай-тек гиганти рискуват да загубят едни от най-високобюджетните си клиенти и инвеститори, а арабският свят ще трябва да пренасочи крупните си технологични инвестиции в друга посока, пише Ройтерс.

„Инициатива за инвестиции в бъдещето” е мащабна конференция, наричана още „Давос в пустинята”. След новините за изчезването на саудитския журналист Хашоги обаче американските ИТ компании започнаха, една по една, да декларират, че се отказват от участие в престижния форум.

Сред западните бизнесмени, декларирали оттеглянето си, са Джейми Даймон – главен изпълнителен директор на JPMorgan Chase, Бил Форд – председател на Ford Motor Company, шефът на HP – Джоана Попър и няколко други големи имена от технологичния свят. Главният изпълнителен директор на Siemens Джо Кайзер планира да участва, но от компанията съобщиха, че „следят ситуацията отблизо”. Неколцина други ръководители на големи технологични фирми също „наблюдават развитието на случая”.

Отказа се от участие и известният британски бизнесмен Сър Ричард Брансън. Неговата авиокомпания Virgin Atlantic пък обяви, ще че прекрати редовните си полети между Лондон и Дубай от 31 март 2019. Нарастващото недоволство провокира отказ от участие и на много от медийните партньори на събитието, включително Financial Times, Bloomberg, New York Times.

Оттеглянето на видните особи, медийните партньори и решения като това на Virgin предизвикаха гнева на принц Мохамед бин Салман, който е тясно свързан със събитието, организирано от Саудитския държавен инвестиционен фонд. Организаторите настояват конференцията да продължи.

Раздорът обаче не спря дотук. Главният изпълнителен директор на Uber Дара Хосрошахи също каза в изявление, че се оттегля от конференцията в Саудитска Арабия, поради нарастващото възмущение от изчезването на саудитския журналист в Турция.

Отсъствието на Uber е особен удар за арабския свят, като се имат предвид както размерът на саудитската инвестиция, така и нейното значение за плановете за икономическо реформиране на царството. Суверенният фонд на Саудитска Арабия, Фондът за публични инвестиции, който е домакин на конференцията ИИБ, инвестира 3,5 милиарда долара в Uber през 2016 г. Това го превръща в един от най-големите инвеститори на компанията.

Закономерно, след изявлението на Uber министърът на външните работи на Бахрейн реагира. Той призова за бойкот на компанията Uber Technologies в арабския свят. Халид бин Ахмед Ал Халифа публикува два хаштага, като призова за бойкот на Uber в Бахрейн и Саудитска Арабия, както и за по-масов призив да се „бойкотира всеки, който бойкотира Саудитска Арабия”.

Засега не е ясно дали призивът за бойкот е насочен към потребителите на услугата на Uber или към инвеститорите в компанията – или и двете – и дали Бахрейн планира други мерки срещу компанията. Други подобни кампании набират скорост в социалните медии в Саудитска Арабия и ОАЕ, въпреки че до момента нямат официална подкрепа, отбелязва Ройтерс.

Халаф Ахмад Ал-Хабтоор, виден бизнесмен от ОАЕ, също призова за бойкот на западните компании, които се изтеглят от конференцията. „Сега е време Съветът за сътрудничество в залива [Персийския залив – б.р.] да докаже лоялността си, като бойкотира Virgin и Uber и всички компании, които излизат от ИИБ… Заедно можем да докажем нашето единство – и че няма да бъдем тормозени”, каза той в публикация в Twitter.

Хашоги, известен саудитски журналист, изчезна след влизането си в консулството на царството в Истанбул на 2 октомври. Турски официални лица заявиха, че Хашгоги е бил убит в консулството, където е отишъл да получи документи за планирания си брак. Риад заяви, че твърденията са безпочвени. Саудитските власти твърдят, че Хашоги е изчезнал, след като е напуснал саудитското консулство в Истанбул.

Коментар