Безконтактните плащания набират популярност у нас

Потребителите оценяват плащанията с телефон като бързи, сигурни и удобни

Близо 80% от българите са използвали безконтактни плащания през последните 3 месеца, сочат резултати от представително проучване по поръчка на Айкарт АД (позната още като iCard), огласени днес на пресконференция в София.

Данните показват промяна в тенденциите на плащане, като дебитната карта вече е предпочитаният метод на разплащане пред плащанията в брой. Според данните, сред методите за плащане, които са по-слабо използвани от потребителите в България, са дигиталните портфейли (12,00%), предплатените (14,00%) и виртуалните карти (11,00%).

Липсата на месечни и годишни такси за поддръжка, проследяването на баланс и движение по сметки в реално време, сигурността, както и опцията средствата от сметката да бъдат изтеглени в брой, са водещи при избора на финансови и платежни услуги“, посочи Явор Петров, изпълнителен директор на Айкарт АД.

Безконтактните плащания с телефон започват бавно да набират популярност, въпреки че продължават да бъдат превъзхождани от безконтактните плащания с карта. Според данните от проучването, потребителите оценяват плащанията с телефон като бързи, сигурни и удобни.

Това показва добър потенциал за навлизане на услугата при повишаване на информираността на потребителите за съществуването й. Така например, 12% от изследваните потребители твърдят, че ползват дигитален портфейл, но са посочили продукт, който не спада в тази продуктова категория.

61% от потребителите казват, че продължават да използват безкасови методи за плащане на комунално-битови сметки. Плащането на битови сметки през дигитален портфейл и мобилни апликации за банкиране тепърва набира популярност – 11% от потребителите посочват, че заплащат сметките си през банкиране през мобилно приложение, а 4% през дигитален портфейл.

Демографски различия се наблюдават при избора на метод за плащане на този вид сметки. Ползващите онлайн плащания са основно мъже, лица на възраст между 30 и 39 години, хора от столицата и лица с доход над 1000 лв. Жените демонстрират склонността да „миксират“ методите на плащане, вероятно по удобство в конкретния момент.

Коментари по темата: „Безконтактните плащания набират популярност у нас”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Всичко е това е борба за събиране на лични данни на хората от които да правят още повече пари. Злоупотребите са неизбежни при подобни схеми и системи.

Коментар