Технологичните бизнеси бягат от Острова

Dyson е само една от многото технологични компании, които искат да си „тръгнат” от Острова

Тази седмица из световните онлайн медии се разнесе новина, която почти прерасна в скандал: Dyson ще произвежда електрическите си автомобили в Сингапур, започвайки от 2021 г. Предстоят ли сериозни размествания на пазара?

За повечето световни медии това е съществено, защото пазарът на електромобили се развива бързо, в него навлизат големи играчи и от автомобилния сектор, и от други технологични индустрии, и не на последно място защото Dyson е корпорация с огромни финансови ресурси. Видно, има изгледи ходът й да предизвика преразпределение на пазара.

За британците обаче решението на Dyson се оказа груба обида. Компанията „попари надеждите” да се фокусира върху автомобилно производство на родния си пазар, написаха някои медии. „Основателят на Dyson – Джеймс Дайсън – отказва да подкрепи, чрез своята влиятелна позиция, Брекзит посредством нова инвестиция във Великобритания”, коментираха местните анализатори.

Dyson е само една от многото технологични компании, които искат да си „тръгнат” от Острова. В глобалния новинарски поток прави впечатление, че – наред с банките – именно секторът на новите и високите технологии бърза да се изнесе от Великобритания. Списъкът нараства постоянно.

Наскоро Panasonic обяви, че напуска Обединеното кралство. Централата й отива в Амстердам. Фирмата се обоснова с нуждата от „подобрена ефективност и ценова конкурентност”. Говори се и, че въздействие ще има новата данъчна среда. Няколко други японски компании също напуснаха страната.

Airbus обяви неотдавна, че се готви да напусне Великобритания. Това ще е голямо сътресение в авиационната индустрия, без съмнение – но и знаково събитие за бъдещия пазар на „летящи коли”. За този новозараждащ се сектор фирмата има обещаващи проекти. Да я загуби за Великобритания ще е голям удар, тъй като страната иска да бъде лидер в развитието на нисковъглеродната икономика.

В началото на лятото т. нар. „Брекзит брояч” на EY (по-рано известен като Ernst & Young) разкри, че от юни 2018 г. 34% – или 75 от 222 от наблюдаваните от тях компании – „публично са потвърдили или заявили своите намерения да преместят някои от своите дейности и/или персонал от Великобритания в Европа”. От лятото досега темпът на напускане става все по-бърз.

Philips също обяви, че обмисля планове да се изнесе от Острова. „Времето напредва и няма ясно решение, аз все повече се безпокоя, че няма да е възможна търговията без „триене” между Обединеното кралство и континентална Европа”, заяви главният изпълнителен директор Франс ван Хаутен.

Ford разкри тази седмица, че „при липсата на подходящо споразумение за Брекзит” ще бъде принуден да преразгледа плановете си за Великобритания. Това ще е „драматичен” обрат в плановете на фирмата, която по-рано беше се ангажирала да остане. Ford има няколко завода на Острова – с 14 хиляди служители. Почти по същото време и Nissan загатна, че обмисля прекрояване на плановете си за бизнеса във Великобритания.

Интересен акцент в този процес е фактът, че България с оказва привлекателна за някои от технологичните бизнеси. В търсене на сигурност и спокойствие, Tick42 наскоро разшири екипа си в София, а основателят на фирмата Лесли Спайро сподели, че същевременно се свива лондонският офис на компанията.

Решението е мотивирано от търсенето на стабилна бизнес-среда. България съчетава в себе си всички характеристики, най-желани от предприемачите в сферата на високите технологии. Тук са налице и кадърни ИТ специалисти, и политико-икономическата стабилност на ЕС, която ще е особено важна след Брекзит.

Преди броени дни японската гейминг-компания Sega обяви, че мести QA екипа си от Лондон в София. Тези събития съвпаднаха с други две, които не са провокирани от Брекзит, но подчертават нарастващата привлекателност на България на технологичната карта на Европа и света: отварянето на втория център за данни у нас на Equinix и откриването на развоен офис на сингапурската Acronis.

Коментари по темата: „Технологичните бизнеси бягат от Острова”

добавете коментар...

  1. Saevar

    РамбоСилек,
    не съм ходил в Ориндж Каунти, Марбея ми е по-близко, като цяло нямам желание да ходя до САЩ, не ползвам нищо американско и се старая да не купувам американски стоки…

  2. РамбоСилек

    Аз ги разбирам дъртите британци, които избраха да напуснат Европа, но не ги оправдавам! Дежаву усещам както нашите пенсионери и настъпването на мотиката наречено “БСП” в България – усещам паралел в поведението на объркани възрастни хора!

    Апропо, бях това лято по скандинавските страни. Хубаво е, но не можете да ме изкушите да заменя Ориндж Каунти с там. Има още боб да ядете да ни стигнете…

  3. Saevar

    Симе,
    аз живея в Скандинавия от 20 години и ходя на шопинг в UK с жената уикендите и хептен ще ми е евтино като падне паунда още, тва с почивките на Скандинавец неможеш се хвали, тук заплатите при нас са 3 пъти по високи от UK и Германия…

  4. Симо

    Гледай ти да не се наложи да си гадтърбайтър, нас не ни мисли, абе много сте злобни в Бг какво лошо сме ви направили???
    Аз отивам в Германия след Брекзита, а ти си оставаш в помията завинаги… Ходя на почивки по целия свят а ти не си и сънувал … нещастници злобни…

  5. Saevar

    паунда ще падна яко спрямо еврото, безработицата ще се увеличи и Великобритания ще се разпадне, да му мислят българските гастърбайтери там….

Коментар