Инвестицията в сградни IoT се изплаща за няколко месеца

На пазара излизат все по-привлекателни IoT продукти и услуги за малки и средни сгради

Пазарът на IoT решения за малки и средни комерсиални сгради ще расте бързо в близките години, за да достигне 4 млрд. долара към 2027 г., според прогноза на Navigant Research, която включва хардуера, софтуера и услугите.

По-рано собствениците и наемателите на неголеми сгради не бързаха да внедряват технологии за „интернет на нещата“, но сега се наблюдават признаци за ръст в този сегмент. На пазара излизат все по-привлекателни IoT продукти и услуги, а ползата от тяхното внедряване в малки и средни сгради става все по-очевидна и интересът към технологията расте.

Внедряването на IoT ще доведе до икономия на енергия за осветление, отопление, вентилация и климатици. При това срокът за възвръщане на инвестицията в „интернет на нещата“ може да бъде кратък – от няколко месеца до една година, отбелязват анализаторите.

През настоящата година пазарът на IoT решения за малки и средни търговски сгради ще възлезе на 533,8 млн. долара. Очаква се този пазар да расте с 25,1% средногодишно и към 2027 г. да достигне 4,0 млрд. долара в световен мащаб, като в тази сума влизат хардуерът, софтуерът и услугите.

Коментари по темата: „Инвестицията в сградни IoT се изплаща за няколко месеца”

добавете коментар...

  1. :о)

    На мен все още ми е трудно да разбера КАКВО ТИ СЕ ИЗПЛАЩА точно и как?
    Досега не съм видял статия или коментар, който да го обяснява.
    И още много дълго време няма да видя.
    Това са някакви визии и мечти, нямащи нищо общо с реалния живот.
    Обикновения човек е толкова далече от умен дом и неговите нужди са толкова встрани от това, че още много години ще чакам реалните ПОЛЗИ от тва някой да ги обясни.

  2. Димитър Иванов

    Напълно съгласен съм с “дедун” и “ха”.

    Това с апартамента и къртенето е малко преувеличено, но някак е добре да се каже нещо абсурдно, едва ли не за де се обърне повече внимание! Щото иначе стадото съвсем се онася.

    Това със състаряването, лишаването на хората от собственост, плащането на безмислени ъпдейти е точно в десетката.

    В крайна сметка е трудно да се предскаже какво точно ще стане, но е интересно ако някой има повече практически опит в сферата да сподели как са нещата към момента, както и какво се очаква в най-близко бъдеще, като следваща стъпка.

  3. ха

    Истината е, че IoT е страхотна технология, но тя все още е в твърде примитивен вид. Така да се каже сегашните внедрявания на технологията превръща обитателите си в опитни зайчета, както е израза. А технологиите напредват бързо. Може да се окаже, че след 5 години вградените в апартаментите IoT решения са вече 2-3 поколения по-висока технология от сегашната и така на практика сегашните направени решения могат дори вече да не се поддържат от сматфони и персонални компютри.

    И какво правим тогава? Къртим стени и сменяме жици ли??? Или купуваме нов апартамент? Естествено ще ни насърчават за второто и тогава си представям рекламите по телевизията: Купете си нов апартамент, защото на сегашния ви вече не можете да пускате завесите с новите смартфони.

  4. дедун

    Има нещо по-важно – контрола на производителя върху изделията дори и след продажбата им! Чрез софтуера той има пълен контрол над тях – може да ги “състарява” умишлено, да шпионира потребителите и да ги кара да плащат за безсмислени ъпдейти, да ги отдава под наем и пр.! Вижте какво става с всички електронни джаджи и масовата истерия на бизнеса по клауда! Целта е лишаването на хората от собственост и превръщането им в наематели на всичко, а оттам и тоталната им зависимост от корпорациите!

  5. Димитър Иванов

    До .

    Наистина ли няма достатъчно качествени решения / компании, които ВЕЧЕ да са решили тези проблеми със сигурността при IoT?

    Нямам представа, но честно казано съмнявам се! Да, сигурно е тъпкано с китайски и други евтини варианти на IoT решения, явно повечето все още са такива. Но, едва ли вече няма други по-качествени пълни решения, които включват и този така важен компонент – сигурността.

  6. .

    Чудесна статийка, но авторът пропуска един изключително съществен фактор – сигурността.

    Все още, в преследване на ниски цени, технологиите се комбинират по недопустим от гледна точка на сигурност начин.

    Сигурността често се свежда до елементарни алгоритми, hard-coded пароли … или всякакви други варианти на *слаба* автентикация и оторизация.

    Това прави IoT устройствата Троянски коне в жилищата на потребителите.

Коментар