80% от споделяната информация е ГИС базирана

Няма индустрия или институция, която да не намира решения за своята дейност в ГИС технологиите, заяви министър Росен Желязков (вляво: Евгения Караджова – управител на ЕСРИ България)

„Преди 20 години само шепа визионери са осъзнавали необходимостта от споделянето на информация, което е най-трудната част в човешкото общуване. Днес обаче 80% от информацията, която се споделя, е ГИС базирана“, заяви Росен Желязков, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, на събитие в София по повод Световния ден на Географските информационни системи.

Пазарът се оценява на около 400 милиарда долара годишно и няма индустрия или институция, която да не намира решения за своята дейност в ГИС технологиите, добави Желязков и изтъкна важността за споделянето на информация, което е в основата на държавното управление и гаранция за съвместимост, прозрачност и ефективност.

Той обяви, че в момента самото министерство изпълнява проект за изграждане на ГИС базирана електронна платформа „Единна информационна точка“, чиято амбициозна цел е да се съберат на едно място и интегрират данни за трасетата на цялата техническа инфраструктура на България.

Реализацията на системата ще даде възможност за бързо развитие на високоскоростните мрежи и за управлението на над 500 оператора, които отговарят за конкретната инфраструктура, а тя ще бъде достъпна до организации и граждани, поясни министърът.

През последната година в България са реализирани ГИС проекти в различни сфери, вкл. интегрирана ГИС платформа на Министерство на вътрешните работи за криминални анализи, управление при кризи и осигуряване на обществения ред, информационна система за агростатистика на Министерство на земеделието, храните и горите, ГИС система за управление на индустриални зони и др.

По-късно днес на събитието, организирано от ЕСРИ България, ще бъдат връчени годишните награди за специални постижения в областта на Географските информационни системи в четири категории – „Държавна администрация“, „Ютилитис“, „Териториално развитие“ и „Наука и образование“.

Коментар