Coursedot е първият партньор на „еднорога” Pluralsight в региона

„Пазарът променя нуждите си постоянно и са необходими нови модели на обучение“, заяви Теодор Панайотов, изпълнителен директор на Coursedot.

Българската компания за ИТ обучения Coursedot става първият партньор в региона на един от лидерите в бранша Pluralsight. Двете компании организират публична среща на тема „Дали технологичните умения са вашата суперсила или ахилесова пета?” в Campus X в София на 27-ми ноември т.г.

Pluralsight е американска компания, която е от редките примери за ИТ „еднорог” (оценка над 1 млрд. долара) извън рамките на Силициевата долина. Компанията е основана през 2004 г., като разработва и предлага над 6000 обучения в своя каталог.

През последните няколко години тя отбелязва голям ръст, като по-рано този месец е класирана като една от най-бързо растящите компании в класацията 2018 Technology Fast 500 на Deloitte.

Pluralsight разширява присъствието си във все повече региони, включително и Балканите. Първи партньор на Pluralsight в региона става основаната в София Coursedot, която подпомага организирането на ИТ обучения с водещи специалисти.

Двете компании ще си помагат в осигуряването и създаването на услуги и решения за подобряване на ИТ обученията. Предложенията на Pluralsight и Coursedot са подходящи както за средни и големи ИТ и аутсорсинг компании, така и за малки и стартиращи фирми, които имат нужда от гъвкави форми на обучение на специалистите си.

„Пазарът променя нуждите си постоянно и са необходими нови модели на обучение. С това партньорство можем да отговорим на търсенето за създаване и развиване на технологични умения”, коментира Теодор Панайотов, изпълнителен директор на Coursedot.

Гост на Coursedot ще бъде Томи Барлоу, директор на Pluralsight за Европа, Близкия Изток и Африка. Той е работил с някои от световните лидери в множество индустрии, включително софтуер, финанси, автомобилостроене, търговия и др.

По време на срещата в София, входът за която е безплатен, Томи Барлоу ще даде съвети за откриване на „дупки” в уменията на служителите, как компаниите правилно да подхождат към подготовката на кадрите си и др.

Коментар