Samsung се извини за болести и смърт на работници

През последното десетилетие десетки служители, работещи в дисплейното производство на Samsung, са придобили тежки заболявания

Samsung Electronics поднесе извинения за болестите и смъртта на някои от работниците си. Компанията заяви, че не е успяла да създаде безопасна работна среда в своите фабрики за компютърни чипове и дисплеи.

Анонсът на южнокорейската компания дойде седмица след като тя и група, представляваща болните работници в редиците на Samsung, постигнаха споразумение за компенсационни условия и сложиха край на голям обществен сблъсък по темата, продължил над десетилетие. Извинението на компанията беше част от договорката, отбелязва phys.org.

Кинам Ким, президент на отдела за решения за устройства в Samsung, заяви, че компанията не е успяла „да управлява адекватно здравните заплахи“ при линиите си за производство на полупроводникови компоненти и течни кристали. Според репортажи на Associated Press, през последното десетилетие десетки служители, работещи там, са придобили тежки заболявания като левкемия и мозъчни тумори.

„Ние поднасяме искреното си извинение на нашите работници, които са пострадали от заболявания, и на техните семейства“, каза Ким по време на пресконференция в Сеул, на която присъстваха активисти и роднини на работниците.

Не всички са склонни да приемат извинението, обаче. Някои от недоволните от работните условия в Samsung казват, че нищо не може да компенсира смъртта на работниците във фабриките на компанията.

„Никакво извинение не е достатъчно, когато вземе предвид загубата [на нашите близки] и унижението, което сме преживели,“ казва Хванг Санг, шофьор на такси, завел дело срещу компанията за смъртта на 23-годишната си дъщеря. Тя е работила в Samsung и е починала от левкемия.

Съгласно споразумението, Samsung ще компенсира различни заболявания на служителите си, работили във фабриките за чипове и LCD екрани от 1984 г. насам. Това включва 132 000 долара за случаите на левкемия. Компенсации ще покриват също спонтанните аборти и вродените заболявания на децата на работниците.

Семействата на разболелите се работници често изчерпват всичките си спестявания и дори продават домовете си, за да плащат болничните сметки на пострадалите. Някои от работниците в крайна сметка остават неработоспособни.

Коментар