„Смартинки“ учат старите устройства на „нови номера“

Смартинките на Frolic Studio могат да помогнат на старите уреди лесно да научат „нови номера“ (снимка: Frolic Studio)

Живеем в свят, в който все повече неща са свързани. Използваме „умните“ си телефони, за да управляваме отдалечено различни уреди в домовете и офисите – печки, перални, осветление и разни други „умни“ машинки. А какво правят в това време „глупавите“ ни, стари устройства?

Е, някои от тях можем да „хакнем“, а други просто да подменим, но най-новият проект на Frolic Studio може да помогне на старите уреди лесно да научат „нови номера“. Идеята е достатъчно проста…

Вместо да се заменят технологиите, които са по-остарели, свързани с облака устройства, наречени „смартинки“, могат да помогнат за автоматизиране на някои задачи от типа на настройване на силата на звука на Hi-Fi усилвател или подреждане на музикалните изпълнения от грамофон, без човек да напуска удобния си стол.

Комплектът от „смартинки“ се състои от два малки двигателя, свързани с „облака“, хъб и серия от устройства за натискане на нещо (снимка: Frolic Studio)

Може също така дистанционно да се пренастройва старият термостат или да се вдигнат щорите на прозореца – само с едно натискане на икона на смартфона.

Комплектът от „смартинки“ се състои от два малки двигателя, свързани с „облака“, и серия от устройства за натискане на нещо, завъртане на нещо или извършване на други промени. Действия като натискане на бутон, завъртане на копче, дърпане на палче, преместване на плъзгач – всички те могат да се управляват от смартфон приложение.

Може да се зададе и часови график и дори модулът да се интегрира с модерни смарт-системи като Google Home или Amazon Echo посредством IFTTT, поясняват от разработчика.

Мобилно приложение контролира смартинките, инсталирани навсякъде в дома (снимка: Frolic Studio)

Целият набор идва в комплект с централно устройство, което се свързва с интернет и служи като контролна конзола за всичките „смартинки“, поставени на различни места из дома. Конзолата може също така да зарежда батериите, задвижващи моторчетата, а от Frolic обещават, че акумулаторите ще работят месеци наред с едно зареждане.

За момента проектът за „смартинките“ е в етап „доказателство на концепцията“, но Frolic изследва интереса към създаване на комерсиална версия, която евентуално би дебютирала на пазара към края на 2019 г.

Коментари по темата: „„Смартинки“ учат старите устройства на „нови номера“”

добавете коментар...

  1. Димитър Иванов

    Това изглежда много добро, дано успеят да го вкарат в продукция в най-скоро време. Сигурен съм, че цената ще е ОК, а приложения много може да се измислят.

Коментар