Шофьор на Uber признат за виновен за смъртта на пътник

Инцидент, предизвикан от шофьор на Uber, намери широк отзвук в медийното пространство

Компаниите за иновативни услуги са във фокуса на медийното внимание, поради потенциала си да променят индустрии и начина на живот на хората. Затова и всяка случка с Uber, например, намира широк отзвук.

Тези дни шофьор на Uber бе осъден за смъртта на английски пътник в Сидни, Австралия. Пасажерът, 30-годишният Самюъл Томас, почина след падане от Uber автомобил, при което бе ударен от автобус. Това стана през юни миналата година.

Томас слизал от колата, когато шофьорът Назрул Ислам подкарал автомобила. 32-годишният Ислам пледираше невинен срещу обвинението в невнимателно шофиране, довело до смъртта на пътника. Магистратите обаче решиха, че той не е бил „достатъчно нащрек“ при слизането на Томас.

„Г-н Ислам не е упражнил разумна грижа, каквато шофьорът трябва да упражнява“, заяви съдия Мери Райън в съда в Сидни в понеделник, цитиран от BBC.

Ислам твърди, че не е забелязал опита на пътника да слезе на пътя. Според него, Томас и неговите двама приятели са били „опиянени“, докато пътували към дома си с Uber колата. Те били на около 5 минути път от крайната си дестинация, когато Томас, който седял на задната седалка, внезапно решил да отвори вратата и да се опита да слезе.

Охранителни камери, заснели инцидента, показват, че вътрешното осветление в автомобила е светело в продължение на шест секунди, преди Ислам да настъпи педала на газта и да започне да ускорява, в резултат на което Томас е паднал.

Магистрат Райън отбеляза, че Томас е отворил вратата „без предупреждение“, но все пак „шест секунди светлина в колата е важно предупреждение“. Окончателната присъда на Ислам ще бъде произнесена през януари.

Коментар