В САЩ изследват инцидентите с е-скутери

Все по-често пешеходците се оплакват, че возещите се на е-скутери застрашават спокойното движение из градовете (източник: CCO Public Domain)

Трима специалисти от Центъра за контрол на болестите в САЩ поемат на път към Остин, Тексас, за да изследват нов обществен проблем: многобройните инциденти с електрически скутери.

Все повече хора харесват пътуването из градската среда с малките, пъргави, маневрени и екологични електрически скутери. Паралелно с това обаче нараства и броят на жертвите на инциденти с тези возила.

Все по-често пешеходците се оплакват, че возещите се на е-скутери застрашават спокойното движение из градовете. Затова специалистите от Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ (CDC) са решили да изследват тези инциденти и да потърсят какво може да се направи за намаляването им, съобщава CNET.

Изследователите ще проучат случаите с 37 спешни повиквания и 68 инцидента със  скутери, докладвани за 60-дневен период – във времето от 5 до 4 ноември. Учените ще потърсят повтарящи се модели и ще посъветват градските власти, работещи по създаването на нови правила за скутерите, как да подпомогнат безопасността на движещите се по пътищата.

Служителите на агенцията ще започнат интервютата си следващата седмица. Това е първото „епидемиологично” проучване на здравната агенция относно електрическите скутери, които нямат фиксирани станции.

Мисията на CDC включва нещо повече от борба с болестите: сред отговорностите на агенцията е да консултира властите относно решения, свързани с природни или предизвикани от човека заплахи за здравето.

Коментар