Недостигът на ИТ кадри – национален въпрос в Израел

През последните години Израел се старае да намира начини да компенсира липсата на служители, създавайки интензивни обучителни „лагери“ и „академии“ (източник: CC0 Public Domain)

Ръстът на мощния високотехнологичен сектор в Израел също страда от недостиг на ИТ специалисти, както и в много страни по света. За Израел обаче това е водещ сектор на икономиката, формиращ над една десeта от БВП и над 40% от износа. Затова страната извежда проблема на преден план като „наистина национален въпрос“.

Високотехнологичният сектор на Израел е индустрия, която не случайно е спечелила на страната прозвището „стартъп нация“. В това отношение тя се смята за световен лидер. Нейните 7000 местни високотехнологични фирми и десетки центрове за изследвания и развитие на чуждестранни компании са месторабота на 280 000 израелци.

ИТ браншът формира 12% от брутния вътрешен продукт на Израел. Високотехнологичният сектор е отговорен за 43% от износа, според министерството на икономиката.

Но докато абсолютният брой на израелците, работещи в областта на високите технологии, се е увеличил през последните пет години, според доклад на Израелския орган за иновации и НПО „Start-up Nation Central“, в местната индустрия има 15 300 свободни работни места. Този недостиг може да попречи на по-бързото развитие на сектора на високите технологии.

„Технологичният сектор е основният потенциален двигател на растежа на израелската икономика“, казва Юджийн Кандел, ръководител на „Start-up Nation Central“ и бивш ръководител на националния икономически съвет на Израел, цитиран от phys.org. „Необходимият растеж ще бъде невъзможен, ако броят на ИТ служителите в страната е недостатъчен.“

През последните години Израел се старае да намира начини да компенсира липсата на служители, създавайки интензивни обучителни „лагери“ и „академии“ за осигуряване на технологично обучение, аутсорсвайки част от работата в други страни, осигурявайки визи за кадърни чуждестранни специалисти, увеличавайки инвестициите във висшето технологично образование.

Преобладаващото мнозинство от израелците, работещи в ИТ сектора, са мъже-евреи, с изключение на ултра-православните мъже, които обичайно биват обучавани главно в религиозни науки, а не на английски, математика или други предмети, необходими за технологично-ориентирана кариера. Арабите съставляват едва 1,4% от високотехнологичната работна сила, а ултра-православните мъже и жени – само 0,7%.

Жените като цяло са недостатъчно представени в бранша, се казва в доклада, без да се уточняват причините за това. Според документа, макар че дамите съставляват 30% от високотехнологичните служители, жените са едва 23% от основните технологични професии, като например софтуерни инженери, и само 16% от ръководните длъжности.

„Потенциалът на жените в технологиите вероятно е двойно по-голям, тъй като момичетата са почти половината от всички студенти, учещи в гимназии с разширено изучаване на математика“, се казва в доклада.

Необходимостта от увеличаване на броя на ИТ служителите е „наистина национален въпрос“, казва Наоми Кригър Карми, ръководител на отдела за обществени предизвикателства на Израелския орган за иновации. „Няма вълшебна пръчица“добавя тя, подчертавайки, че са необходими „обединени решения“.

Коментар