Кои eзици за програмиране да учим през 2019 г.

Всеки език за програмиране може да бъде използван по милиони начини, в зависимост от зададената задача или проекта, по който работите (източник: CC0 Public Domain)

Често ли се питате дали избраната професия е подходяща и достатъчно стимулираща, за да се развивате в нея дълги години напред? А може би сте доволни от избора си, но понякога имате усещането, че остават скрити области на специалността, които все още са ви непонятни?

Това са наистина често срещани въпроси, както при начинаещите разработчици или младите, ентусиазирани специалисти по програмиране, така и при по-опитните експерти в областта. Добрата новина е, че ако все пак сте се ориентирали към областта на програмирането като бъдеще развитие, то сферата предоставя достатъчно стимулация, развитие и динамика, за да не ви омръзне никога, особено ако сте истински ценители на „кода“ и ви доставя удоволствие интелектуалното напрежение и изпитание на езиците за програмиране.

Някои от тях са по-лесни от други, но не бива да се заблуждавате, ако в началото ви се стори елементарно да усвоите даден език. С напредване на избрания компютърен курс по програмиране ще има моменти, в които ще бъдат изпитани търпението и отдадеността ви към езика. Всеки език за програмиране може да бъде използван по милиони начини, в зависимост от зададената задача или проекта, по който работите.

Годината е вече към края си, но 2019-а се задава с пълна сила и предстои да разберем кои ще са най-популярните за изучаване и използване езици за програмиране. За целта се обърнахме към специалистите от център за компютърно обучение Progress, които имат дългогодишен опит в организирането на курсове по програмиране в България.

Java

Java е оценен като най-популярен и разпространен сред езиците за програмиране в световен мащаб от широко разнообразие статистики и източници. Той доминира над другите езици по използваемост и специалисти с Java рядко остават без работа или реализация. Ако сте решили да опитате да вмъкнете този език в списъка си с умения, вероятно ще откриете от самото начало, че неговото изучаване няма да е от най-лесните ви начинания. Гарантирано обаче, ако успеете да натрупате знания и опит с Java, няма да останете разочаровани от възможностите, които ще се открият пред вас.

Java е изключително техничен език и се доближава до езици като C#. Разликата при сравнението на тези два езика е, че Java обикновено изисква повече време и търпение за изучаване. Основното предимство на този програмен език е, че може да бъде използван навсякъде, тъй като е лесно преносим между софтуерни и хардуерни платформи. Използвайки Java, можете да работите върху Android и iOS приложения, можете да го ползвате и за Linux и Mac OS.

Java има обещаващо бъдеще, предимно поради неговото постоянно развитие и непрестанно пусканите новости за улеснение и употреба. Ако сте се захванали с Java, могат да ви улеснят голям брой „open source“ библиотеки, което прави yсъвършенстването на уменията ви далеч по-лесно и бързо. Експертите по Java през 2019 г. ще продължават да се радват на разнообразни проекти, които биха могли да бъдат свързани с настолни компютри, мобилни телефони, четци на карти и др.

PHP

Още един език от списъка, който се очаква да се радва на широка популярност и търсене през 2019 г., е PHP. Това е скриптов език с отворен код, който може да се използва на операционни системи като Linux, Unix, Microsoft, Windows, Mac OS X, RISC OS и др. Още от самото описание на този език за програмиране би трябвало да се досетите защо търсенето му ще продължава да расте през идващите години.

Този известен програмен език може да се вгражда в HTML и е изключително лесен и удобен за уеб разработки. PHP е особено подходящ за програмисти, които имат желание да работят именно върху такива проекти. Като пример за употребата на PHP можем да вмъкнем, че се използва за приемане на данни от формуляр или генериране на динамично съдържание за страници.

C#

C#, познат още у нас като „си шарп“, е език за програмиране, който е оригинално разработен от Microsoft. Той служи за създаване на приложения в добре познатата .NET система на компанията. C# e обектно-ориентиран език, призван да улесни програмистите в техните цели и да предложи алтернативен и по-прост, но модерен метод на разработка с широко приложение.

Ако тепърва навлизате в света на C#, ще са ви полезни предишни знания от езици като C++ или Java. При работа с този език ще забележите дизайнерската му насоченост и леснотата на работа. C# е силно препоръчителен за програмисти, които искат да творят софтуерни продукти за Microsoft или да създават игри.

Python

2019 година ще даде и нова светлина на още един често срещан език в програмирането – Python. Ако това е една от първите ви статии, на които попадате във връзка с езици за програмиране, вероятно е леко да се уплашите от името Python. За успокоение ще поясним, че нямаме предвид страховитата, но неотровна змия.

Python, за който говорим тук, е друг от езиците за програмиране, който се очаква да задържи топ позицията си в класации за най-популярни езици през 2019 г. Изучаването на този език несъмнено ще увеличи шансовете ви да си намерите реализация като софтуер разработчик.

Езикът е толкова силен сам по себе си, че не изисква непременно знания и умения с други програмни езици. Това е огромно предимство, тъй като голям брой от останалите езици биха могли да се търсят в комбинация с алтернативни такива. Python е лесен за разчитане, особено ако имате познания по английски език, тъй като използва предимно английски думи, което превръща кода в лесно четим и бърз за запомняне.

Ruby

Очаква се Ruby да се разрасне като софтуерен език, предимно заради неговото специално внимание към човешкото в програмиста. Той добре съчетава потребностите на хората, които ще боравят с него, с функциите, достъпни при работа с Ruby. Отново обектно-ориентиран, концепцията му е да се фокусира върху лесната употреба, с цел задоволяване нуждите на човека, който стои в основата на създаването на всяка софтуерна програма.

Ruby е език с отворен код и работещ на няколко платформи. Той е изключително лесен за разчитане и изучаване, което го прави особено търсен от начинаещи програмисти. Не на последно място, друг фактор, който го прави атрактивен е, че позволява създаване на мащабни програми и тяхната лесна поддръжка.

Това са топ езиците, които се очаква да доминират в софтуерната индустрия през 2019 г. Изучавайки един или няколко от тези езика, ще се сдобиете със сигурно предимство в сферата на програмирането и ще увеличите шансовете си за реализация. Достъпни са качествени и добре организирани курсове по програмиране, които могат да ви подкрепят при навлизането в тази сфера.

Коментари по темата: „Кои eзици за програмиране да учим през 2019 г.”

добавете коментар...

  1. Пешо

    А къде отидоха нативните езици, тези които се компилират? Един Python или PHP е в пъти по – бавен от C++. Но на тях бързо можеш да си имплементираш идейте, докато на C би ти отнело дни или седмица.

  2. .

    Аз, пък, винаги съм си мислел, че езиците са по-скоро инструмент. Разделени по няколко признака – процедурни/фунционални/логически, структурно/обектно ориентирани, …

    В последните години далеч повече се цени познаването технологии, отколкото капацитета на човек сам да мисли и създава. То и затова 95% от софтуера е свръхтежък и изисква безобразни изчислителни ресурси, а резултатите са покъртително елементарни.

  3. ха

    Очевидно разглеждат само сървър-сайд езиците… И този Ruby не му ли мина вече модата? Ама честно казано то няма и с какво да бъде заменен за момента на тази последна позиция.

  4. Tanton

    Хареса ми точно липсата му. Този толкова калпав език.

  5. NodeJS

    Where is JavaScript?

Коментар