Mozilla реши 8-годишен проблем във Firefox

Firefox ще консумира по-малко оперативна памет, в резултат на интелигентно управление на табовете (източник: Mozilla)

Недостигът на оперативна памет е познат проблем в работата на уеб браузърите – както на компютри, така и на мобилни устройства. Ето че Mozilla постигна напредък в това отношение, отстранявайки проблем с 8-годишна давност в своя Firefox.

Когато са отворени десетки табовe (раздели), браузърът консумира гигабайти памет и компютърът започва да се задъхва. Други причини за прекомерната консумация на памет е хаосът с уеб стандартите и лошата оптимизация на уеб сайтовете.

Mozilla изглежда е решила сериозен проблем с излишното потребление на оперативна памет във Firefox, който датира отпреди 8 години и е банален – неактивните табове продължават да работят във фонов режим, тъй като в тях може да се възпроизвежда музика.

Ето защо автоматичното им спиране след определен период не е вариант. Разработчикът на Firefox предложи по-интелигентно решение на проблема, което се състои в разделяне на табовете в три категории:

  • табове, които не възпроизвеждат аудио и не са фиксирани;
  • табове, които са фиксирани, но не възпроизвеждат звук;
  • табове, които възпроизвеждат звук.

Изхождайки от тази категоризация, може да се прави избор кои раздели да останат активни и кои да бъдат спрени. Новата логика за табовете вече е интегрирана в „нощна“ версия на Firefox 67, като за управление може да се използва флаг browser.tabs.unloadOnLowMemory.

Във Firefox 67 се очаква и вградена функция Firefox Monitor, която по-рано бе достъпна като отделно разширение, но сега нейният код е интегриран в състава на нощната версия на браузъра. Тази функция позволява да се провери дали са компрометирани акаунтите на потребителите в определени сайтове.

Коментари по темата: „Mozilla реши 8-годишен проблем във Firefox”

добавете коментар...

  1. Гошо

    Нямам търпение да си сваля някоя “нощна” версия и да проверя състава й.

Коментар