$200 млрд. струва на японците аварията в АЕЦ Фукушима

Измерване на радиационни стойности на плодовете в зоната на бедствието (източник: Shaun Burnie / Greenpeace)

Частната АЕЦ Фукушима струва на японския данъкоплатец до този момент 200 милиарда долара за отстраняване на последиците от ядрената катастрофа, съобщиха от екологичната организация „За Земята“.

Изминаха 8 години от ядрената авария в АЕЦ Фукушима. Японското правителство продължава да налива огромни суми за дейности по откриване и обезопасяване на разтопеното гориво в засегнатите три реактора.

След като горивото бъде намерено, над 40 години ще отнеме обезопасяването му. Цялостната стойност на проекта се очаква да достигне над 200 милиарда долара, което е двойно спрямо изчисленото през 2013 г.

TEPCO (Tokyo Electric Power Company), частната компания, която управлява централата над 40 години и прибираше печалбата от нея, се включи с едва 8 милиарда долара в дейностите по отстраняване на последиците от аварията.

Нови изследвания доказаха, че главна причина за аварията е земетресението, а не цунамито. Това, според еко-организацията, „разкрива лъжите на ядреното лоби за „безопасността“ на атомните централи при земетресения, както и провала на новата им тактика да приравняват ядрените аварии към обикновените промишлени аварии“.

В края на 2018 г. японските прокурори поискаха ръководителите на TEPCO да получат петгодишни присъди лишаване от свобода за това, че не са предприели мерки за предотвратяване на катастрофалната авария в атомната електроцентрала във Фукушима.

Шефовете на компанията не се признават за виновни по обвинения в професионална небрежност, водеща до смърт и нараняване. Те твърдят, че не биха могли да очакват цунамито, предизвикало катастрофалния срив, и че дори ако са предприели превантивни мерки, те не биха били достатъчни за предотвратяване на бедствието.

Междувременно продължават да се откриват нови източници на радиация на неочаквани места на стотици километри от централата. Проучването на подземните пътища на натрупване и отделяне на радиоактивните замърсители след ядрената авария доведе до обезпокоителни разкрития.

„За Земята“ припомня правилните решения да се избегнат подобни катастрофи:

Постепенно прекратяване на цялостното използване на ядрена енергия в полза на чистите енергийни решения.

Страните, които решават да разчитат на своите АЕЦ, да бъдат задължени да разработят съвременни планове за справяне с ядрени аварии, за защита на гражданите. В тях да бъде заложена дългосрочна грижа за смекчаване на психическите и здравни последици, свързани с ядрените бедствия. Да предвиждат възможности за разселването на огромни маси от хора.

Бедствията в Чернобил и Фукушима разрушиха мита за безопасна, евтина и чиста енергия от АЕЦ. Доказаха, че не си заслужава риска да се развива ядрена енергетика, пред възможността за развитие на енергийната ефективност , чиста и устойчива енергия от ВЕИ, децентрализацията на производството на енергия.

Коментари по темата: „$200 млрд. струва на японците аварията в АЕЦ Фукушима”

добавете коментар...

  1. VAL10

    Аз съм за все по силното навлизане на ВЕЙ енерго централи и ферми за слънчево/вятърно генериране на електричество.

Коментар