Белгия преосмисля спирането на атомните електроцентрали

Правителствата в Европа изглежда ще се върнат към плановете за ядрена енергетика
(снимка: CC0 Public Domain)

В края на миналата година коалиционното правителство на Белгия взе окончателно решение да спре работата на всички атомни електроцентрали в страната до 2025 г. Първият от седемте действащи енергоблока в страната трябва да бъде спрян през октомври 2022 г., а последният през 2024 г. Но събитията в Украйна промениха всичко за европейците.

Сега бъдещето на европейската енергетика е още по-неясно от миналата есен. Белгия е готова да даде шанс на мирния атом. Основният проблем е, че белгийските власти не са представили ясен план за замяна на ядрената енергия с нещо друго. Като вариант беше разгледан план за изграждане на електроцентрали на природен газ. Трудно е да се нарече този избор успешен.

„План А е готов и работи, но събитията в Украйна се нуждаят от преоценка”, написа в Twitter министърът на зелената енергия Тине Ван дер Стратен, цитиран от Ройтерс. „Трябва също така да разгледаме обективно проблемите и пречките, свързани с разширяването [на атомната електроцентрала]”.

Белгийското правителство все още не е взело решение за удължаване на живота на атомните електроцентрали. След около седмица се очаква да бъде изслушан доклад от оператора на електроенергийната мрежа Elia, който ще прецени дали изтеглянето на Белгия от ядрената енергетика ще застраши енергийните доставки на страната. След това правителството ще вземе решение за съдбата на атомните електроцентрали.

Коментари по темата: „Белгия преосмисля спирането на атомните електроцентрали”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Явно много са заети русофилистичните форумни клакьори из сайтовете за Украйна. Че никой до сега не изпя песента колко полезни са атомните централи.

Коментар