Учени от САЩ: Отказът от атомни електроцентрали коства човешки животи

Пълният отказ от АЕЦ ще доведе до замърсяване на въздуха и хиляди смъртни случаи, изчислиха американски учени от MIT (снимка: CC0 Public Domain)

Специалисти от Масачузетския технологичен институт (MIT) извършиха задълбочено моделиране на сценариите за замърсяване на въздуха в САЩ и въздействието му върху здравето и живота на гражданите. Изводът е, че спирането на всички атомни електроцентрали ще наложи връщане към изгарянето на въглища и газ, което ще доведе до хиляди смъртни случаи.

Учените разглеждат сценарий за функциониране на енергийната система на страната, при който се затварят всички атомни централи и техният капацитет се компенсира с въглищни и газови топлоелектрически централи, както и с енергия от възобновяеми източници. Оказа се, че пълният отказ от атомни електроцентрали ще доведе до замърсяване на въздуха и ще унищожи хиляди животи, сочи изследването.

Днес САЩ имат най-много активни ядрени реактори в света – 92, които генерират около 20% от електроенергията в страната. Проблемът е, че по-голямата част от реакторите са на възраст над 50 години и скоро ще трябва да бъдат затворени или сертифицирани, за да се удължи животът им. Сега това е въпрос на разгорещен дебат в обществото и сред политиците.

С цифри в ръка, учените от Масачузетския технологичен институт оценяват възможните варианти и как промените ще се отразят на здравето и живота на хората. В случай на пълно спиране на атомните електроцентрали, единственият начин да се компенсира липсата на електроенергия е чрез изгаряне на въглища, нефт или газ. Това ще доведе до допълнителни емисии на парникови газове и като цяло до замърсяване на атмосферата.

Замърсяването и изменението на климата ще доведат до 5200 преждевременни смъртни случая всяка година след пълното спиране на ядрената енергия, твърдят учените. Това ще засегне особено Източното крайбрежие, където сега има много атомни електроцентрали и чиято работа ще трябва да бъде заменена с електроцентрали на изкопаеми горива. Афро-американците живеят предимно в близост до електроцентрали с изкопаеми горива и те първи ще пострадат.

Ако страната успее да постигне поставените по-рано климатични цели за 2030 г. и по-специално да изведе производството на енергия от възобновяеми източници до значителни нива, тогава спирането на атомните електроцентрали ще влоши ситуацията, но не толкова и не във всички региони на страната. При такъв сценарий нивото на преждевременна смърт в определени райони на САЩ ще достигне 260 души годишно, поради замърсяването от електроцентралите с изкопаеми горива, които ще компенсират липсата на електроенергия от затварянето на AЕЦ.

„В дебата за опазване на атомните електроцентрали качеството на въздуха не е в центъра на вниманието”, казват авторите на изследването от MIT. „Открихме, че замърсяването на въздуха от електроцентралите с изкопаеми горива е толкова вредно, че всичко, което го увеличава, като например спиране на ядрена централа, ще има значителни последици и за някои хора повече от други”.

Коментари по темата: „Учени от САЩ: Отказът от атомни електроцентрали коства човешки животи”

добавете коментар...

  1. Гергана Пламенова

    Не и ако ядрените централи се заместят от природен газ. Природния газ е най-чистото и екологично гориво, тъй като при горене се отделят водни пари и много нисък процент вредни емисии. Докато въглищата и нефта отделят сажди, миризми и прах.

Коментар