Нов дейта център за $19 млн. отвори врати в София

Центърът SO2 е изграден според най-високите стандарти за такъв тип съоръжения и е от световно ниво (снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

Втори център за данни и взаимосзъврзаност, оборудван с най-съвременните технологии в тази област, откри Equinix в София. Инвестицията в центъра, наречен SO2, възлиза на 19 милиона долара.

SO2 е проектиран от трима водещи специалисти в сферата на центровете за обработка на данни, колокация и взаимосвързаност: Здравко Николов, Стефан Стефанов и Владислав Янков, които са добре известни в българската телекомуникационна индустрия.

Тримата създадоха и развиха първия център за данни на Equinix в София, първоначално станал известен като 3DC, а впоследствие придобит от Telecity Group, която пък бе купена от Equinix. Първият център SO1 вече е утилизиран напълно.

Центърът SO2 е изграден според най-високите стандарти за такъв тип съоръжения и е от световно ниво, увери Чалрз Майерс, президен и главен изпълнителен директор на Equinix.

Надеждността е една от най-важните характеристики на центъра – работата му е гарантирана за 99,9999% от времето. Това означава не повече от половин минута прекъсване на година, но практиката показва, че до момента SO1 няма никакво прекъсване за своите близо 10 години функциониране.

Високото ниво на сигурност предвижда пет нива на достъп за лицата, които влизат в сградата на центъра, подчертаха от компанията.

Инвестицията в центъра SO2 възлиза на 19 милиона долара (снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

SO1 и SO2 ще са напълно интегрирани и заедно ще са част от цялостната мрежа за взаимосвързаност на Equinix, която има над 200 точки по света.

Очакванията на компанията са мрежата от центрове да се превърне в опорна архитектура за бъдещите дигитализирани предприятия от цял свят, които все по-интензивно се отказват от поддържането на собствени центрове за данни и търсят този вид решение под формата на услуга от външен доставчик.

Според анализ на Openheimer, в момента едва 20% от работното натоварване на центровете за данни е „в облака”, но 80% от новите работни процеси се проектират именно за изнасяне в облачните системи.

В проучване на 451 Research пък 90% от запитаните предприятия посочват, че очакват да използват „многооблачна ИТ среда”.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментари по темата: „Нов дейта център за $19 млн. отвори врати в София”

добавете коментар...

  1. Former_BG-IT

    Nadiavam se da vakarat skoro NUTANIX.
    Togava bih se varnal v BG

  2. IT

    София е България !
    Ясно

Коментар