Apple съди Qualcomm за 30 млрд. долара

Съдебният процес между Apple и Qualcomm се очертава като исторически по размер на претенциите (източник: CC0 Public Domain)

Конфликтът между Apple и Qualcomm се изостря. В рамките на съдебното дело между двете компании, което започна вчера, Apple и нейни партньори поискаха от разработчика на чипове рекордно висока компенсация от 30 милиарда долара, съобщи 9to5mac.

На делото в Сан Диего Apple съди Qualcomm за нелоялни практики в начина, по който е наложил на производителя на iPhone да използва патентите й. Qualcomm отрича обвиненията и от своя страна иска от Apple не по-малко от 7 млрд. долара във вид на обратни плащания, в допълнение към компенсация за милиардни загуби.

В основата на спора са два въпроса. Първо, политиката на Qualcomm за налагане на патентни такси, изчислени като процент от цената на дребно на устройствата, в които се използват нейни технологии. Apple твърди, че това е несправедливо, тъй като Qualcomm се възползва от всички функции на iPhone, които позволяват на компанията да постига четирифрени цени за някои модели.

Второ, Apple обвинява Qualcomm в двойно таксуване – веднъж при доставката на чиповете и след това с такси върху същите тези чипове. Ето защо Apple инструктирала своите партньори да спрат да плащат такси на Qualcomm и гарантира разходите им за съдебна защита.

Ако Qualcomm загуби делото, това може да бъде опустошително за компанията – както в момента, така и в по-дългосрочен план. Съдебният процес ще продължи четири седмици, но едва ли спорът ще бъде решен от първия път. За сравнение, конфликтът между Apple и Samsung се проточи цели седем години.

Коментари по темата: „Apple съди Qualcomm за 30 млрд. долара”

добавете коментар...

  1. Ти да видиш,благите американчета

    Нахапаната ябълка е на загуба и някой требе да й плати за собствените й грешки.

  2. ха

    Наистина Qualcomm много зле са оплескали работата с тези проценти от цена на продукта. Да си бяха сами прогнозирали цената на iPhone-ите и да формират цената на чипа, който продават на Apple. Естествено в различната цена за Apple в сравнение с други купувачи не би трябвало да е някакъв проблем, защото самата Apple преди време игра същия номер. Каза, че iOS е операционна система, която е само за техен хардуер и така затри една малка фирмичка, която се опитваше да прави друго. Тук също Qualcomm може да каже, че за iPhone е подготвила по-специални чипове, които не трябва да се заменят с другите й такива чипове.

  3. LUD

    Много добре казано

  4. :D

    Практиките на Qualcomm са абсурдни и е странно, че държавата не е завела дело срещу тях.

    Законово е забранено:
    1. Да се изисква допълнително плащане за вече платена стока или услуга.

    2. Плащането по FRAND SEP патенти не може да бъде обвързвано с други, несъществени за стандартите патенти (non-SEP).

    Макар и да е спорно дали е законно, обвързването на цената стоки и услуги (каквито са лицензите) с крайната цена на даден продукт, е най-малкото малоумно.

    Представете си продавачите в магазините да ви искат информация за приходите, за да преценят на каква цена ще ви продават стоките.

    А, като обяснение защо правят така, да ви отговорят, че в крайна сметка, ако не ядете, няма да имате сили да работите. Следователно, техните стоки и услуги са съществена част от вашата производителност и по тази причина заслужават процент от дохода ви, а не фиксирана цена.

Коментар