Google Assistant става по-персонализиран

Продуктите на Google ще се научат да разбират по-добре хората и да им предлагат по-полезни съвети (източник: Google)

Виртуалният цифров помощник ще бъде по-полезен, когато може да разбира хората, да знае кои места и събития са важни за тях, смята Google. Ето защо в близко време компанията ще подобри своя гласов асистент Google Assistant, за да стане по-персонализиран.

Така например, след като съобщи на Assistant кой от контактите в адресната книга е на мама, потребителят ще може да задава на софтуера по-естествени въпроси: „Какво е времето в дома на мама този уикенд?“ или „Напомни ми да поръчам цветя една седмица преди рождения ден на моята сестра“.

Разбира се, човекът винаги ще може да контролира своята лична информация и във всеки момент да добавя, редактира или изтрива данни от настройките в Assistant, уточнява в блог публикация Google.

Като цяло, продуктите на Google ще се научат да разбират по-добре хората и да им предлагат по-полезни съвети. По-късно тази година в умните дисплеи от рода на Nest Hub Max ще се появи функция „избрано“, която ще поддържа персонализирани предложения – например рецепти, събития и подкастове.

По този начин, ако потребителят е търсил по-рано средиземноморски рецепти за храна, виртуалният помощник ще показва подходящи ястия при получаване на запитване с препоръка за вечеря. Assistant също така отчита контекста – например часа, в който е получил питането, за да предложи съответно ястие за закуска или вечеря.

Гласовият асистент освен това става по-удобен и вече няма да се нуждае всеки път от фразата „Окей, Google“, преди да получи команда. Потребителите могат да спират таймера или будилника като просто кажат „Стоп“ – тази функция вече работи локално на устройства от рода на умни колонки и дисплеи на Google, използвани в англоезичните страни.

Коментар