ТУ-София отбеляза 65 години телевизия в България

Телевизията в България датира отпреди 65 години (източник: Техническия университет – София)

Техническия университет-София чества вчера 65 години от първото телевизионно предаване в България и Балканския полуостров, както и 60 години от създаването на Българската национална телевизия. На 16 май се отбелязват и 105 години от рождението на проф. инж. Кирил Тодоров Кирков, чиято е идеята за създаване на телевизия в България.

През 1951 г. екип от ентусиасти в Катедрата по радиотехника и физика в Машинно-електротехническия институт (днес Технически университет – София) започва работа по предаване на образи на разстояние. Идеята за телевизия е на тогавашния доцент Кирил Кирков, който повлиян от информациите за телевизионни предавания в чужбина, предлага на проф. Саздо Иванов – тогавашен ректор на института – да започнат експерименти за създаването на телевизия у нас.

След усилена работа, в края на 1952 г. идват и първите успешни опити за предаване на телевизионен образ. На 16 май 1953 г. за първи път е осъществено стабилно телевизионно предаване – по кабел от една зала до друга. Предаването е било съвсем кратко – само няколко минути. Предадена е снимката на проф. Ангел Балевски, разказаха от ТУ-София.

Отначало образите се наблюдават на място, с конструиран в института телевизионен приемник. По-късно се използва последен модел съветски телевизор „Ленинград — Т-2“, с помощта на който се регулират останалите предаватели, съобразно изискванията на определения стандарт. На покрива на „Политехниката” – сградата на МЕИ срещу паметника на Васил Левски в София – са поставени две предавателни антени: 20-метрова за предаване на изображение и 10-метрова за звука.

Катедра „Радиокомуникации и видеотехнологии“ на Факултета по телекомуникации при Техническия университет – София именува лаборатория по телевизия на проф. инж. Кирил Тодоров Кирков – инициатор и член на научния колектив, реализирал първото телевизионно предаване в България (източник: Техническия университет – София)

В началото на 1953 г. и след това през 1954 г. се правят сполучливи опитни телевизионни излъчвания. В навечерието на 1 май 1954 г. е осъществено и първото официално предаване по безжичен път. След тази дата експерименталният център на МЕИ започва редовни предавания веднъж седмично, а след септември 1954 г. – два пъти седмично.

Телевизионната апаратура се състои от една камера и стара киномашина, а Българската кинематография предоставя филми, които първото българско телевизионно студио в МЕИ излъчва.

Построената телевизионна предавателна уредба задоволително разпространява кинофилми на разстояние от няколко километра в района на цяла София. Проектира се да бъдат направени нови подобрения, за да бъде разширен кръгът на работата.

На 7 ноември 1954 г. телевизионният екип на „Политехниката“ пренася цялата си уредба и апаратура в старата сграда на хотел „България” и осъществява първото живо външно телевизионно предаване. Камерата е разположена на балкона на сградата на улица „Васил Левски” № 1 в столицата, а телевизионното излъчване се наблюдава от няколко телевизора, разположени около площада.

Опитният телевизионен център, построен във МЕИ, започва редовни пробни предавания. Първото предаване се състои на 7 ноември в 22:00 часа. Излъчени са два късометражни спортни прегледа. Първоначално предаванията се провеждат два пъти седмично — вторник от 10:30 ч. и събота от 22:00 часа.

През 1956 г. по проект на Димитър Мишев и Атанас Венков е изработена първата изпитателна телевизионна таблица, през 1957 г. е разработен и втори вариант, който се използва от телевизията до 1960 г. Мощността на предавателя е увеличена до 150 вата.

Телевизионен приемник Темп (източник: Техническия университет – София)

Започва да се обсъжда въпросът за национален телевизионен предавател, специалистите от експерименталния център участват в съвещанията в Министерството на съобщенията като експерти. Дискутира се къде да се изгради новият предавател, откъде да се достави апаратурата и от какъв тип да е тя. Решено е в София да се построи радиорелейна и телевизионна кула.

През 1959 г. от експерименталният център при МЕИ продължават редовните телевизионни предавания два пъти седмично. Строежът на софийската телевизионна кула приключва за рекордните единадесет месеца. На 1 ноември 1959 г. е осъществено първото (неофициално) предаване от новата телевизионна кула.

Първото предаване на Българската телевизия е прякото излъчване на 7-мо ноемврийската манифестация от град София. С думите на говорителя в 9:45 ч. „Внимание, излъчваме в ефир”, се поставя началото на професионалната телевизия в България. Предават три камери, разположени съответно: една на балкона на Националната художествена галерия и две, предаващи от Мавзолея на Георги Димитров и от магазина пред Концертното бюро (на ъгъла на улиците „Васил Левски” и „Цар Освободител”).

В същия ден от телевизионната станция на МЕИ се излъчва само телевизионна таблица, като в часовете 19:05, 19:15 и 19:25 е предадено следното съобщение: „Днес за първи път Софийската телевизионна станция – сегашната Национална телевизия започва своите предавания. На колектива пожелаваме успешна работа!”.

Предаванията на МЕИ, излъчвани в дните вторник и събота, продължават чак до края на 1960 г. След тази дата колективът, реализирал първите телевизионни предавания в България, започва научна работа по въвеждането на цветната телевизия.

На 26 декември 1959 г. става официалното откриване на Българската телевизия. Първият програмен ден на Българската телевизия е съставен от три основни блока. В първия блок с продължителност един час е произнесено слово и са връчени награди на челници строители, работили по строежа на телевизионната кула. Излъчени са също и поздравления от телевизиите на социалистическите страни до БТ.

Вторият блок е имал времетраене два часа — празничен концерт. От 21:00 ч. до 22:30 ч. е предаден българо-съветският игрален филм „В навечерието”. Първоначално телевизията е главна редакция при Българското радио, има 2-3 камери и програмен персонал от двадесет и двама души, а първи главен редактор е Борислав Петров. През 1960 г. програмата се излъчва три пъти седмично от 18:00 до 22:30 ч. На 20 юли 1960 г. в 20:00 часа е излъчена първата емисия на информационната емисия „По света и у нас”.

През 1960 г. е монтиран предавател на връх Ботев, с чиято мощност от 20 киловата се осигурява около 17-21% покритие на страната. През 1961 г. са пуснати предаватели в Перник, Пловдив, Русе. До 1965 г. около 40% от територията на страната е покрита с телевизионен сигнал, а към 1966 г. покритието е около 60%. От 1965 г. Българската телевизия излъчва ежедневни програми.

Коментар