Пращането на хора на Луната ще струва поне $30 млрд.

Изграждането на лунна база ще струва десетки милиарди долари (илюстрация: НАСА)

За изпълнение на програмата „Артемида” и създаване на условия за постоянно човешко присъствие на Луната ще са необходими приблизително 20-30 милиарда долара. Това не е бюджетът на НАСА, а само допълнителни разходи за следващите пет години от програмата, съобщи в скорошно интервю ръководителят на американската космическа агенция НАСА Джим Брайденщайн, цитиран от РИА Новости.

Първите информации, че НАСА възнамерява да построи орбитална станция в близост до земния спътник, се появиха през 2016 г. През есента на 2017 г. представители на агенцията официално потвърдиха тези намерения и подписаха меморандум за сътрудничество с Роскосмос. Като част от постигнатите споразумения, Русия трябваше да построи шлюзов модул за бъдещата орбитална станция. По-късно към инициативата се присъедини и Канада.

През пролетта на 2019 г. плановете на НАСА и правителството на САЩ се промениха, след което лунната програма „Артемида” беше разделена на два компонента. Според новите планове, НАСА няма да строи изцяло лунната станция, а ще създаде само един от нейните модули, който ще играе ролята на своеобразен пункт за прекачване преди астронавните да кацнат на лунната повърхност.

Освен това изграждането на този модул ще се извършва от частната компания Maxar, която вече е участвала в изпълнението на редица космически проекти. Всички други модули на орбиталната станция ще бъдат разработени и създадени след първото кацане на астронавтите на повърхността на Луната.

Вторият етап от изпълнението на програмата „Артемида” предполага значително разширяване на лунната станция, което ще позволи тя да се превърне в своеобразен изпитателен полигон за подготовка за полет до Марс.

Досега Джим Брайденщайн отказваше дори да спомене приблизителната стойност на изпълнението на лунната програма, заявявайки, че много точки от нея все още трябва да бъдат разработени и съгласувани. Размерът на обявеното финансиране надвишава разликата между настоящия бюджет на НАСА и искането, изпратено до Конгреса на САЩ като част от проектобюджета за 2020 г.

Това може да означава, че НАСА ще трябва да разшири заявките си в бъдеще. По-рано представители на агенцията заявиха, че в случай на неуспешни преговори за разширяване на бюджета, НАСА ще трябва да намали финансирането за някои други проекти. Брайденщайн обаче е убеден, че изпълнението на лунната програма няма да засегне други проекти.

Коментар